Jacob Lew nem sokkal az előtt nyilatkozott a The Wall Street Journal című napilapnak, hogy kötetlen formájú csúcstalálkozó kezdődött az amerikai és a kínai elnök között. A kínai kormány is tudatában van, mennyire fontos kérdésről van szó az Egyesült Államok számára. A pénzügyminiszter szerint erről szó esett minden találkozóján, amelyet márciusi kínai látogatásán folytatott.

A jüan árfolyama két év alatt csaknem 12 százalékot erősödött. Az amerikai pénzügyi tárca ezzel együtt a kongresszus elé terjesztett áprilisi jelentésében megállapította, hogy a kínai pénz továbbra is jelentősen alulértékelt. Szenátorok egy csoportja pedig a héten kezdeményezett egy jogszabályt, amely új lehetőségeket adna Washingtonnak az árfolyamot befolyásoló politikákkal szembeni nemzetközi fellépésre.

Lew most arról is beszélt, hogy a kínai fél újfajta viszonyra törekszik partnereivel. Mint fogalmazott, Peking szeretne "helyhez jutni annál az asztalnál, ahol meghatározzák a nemzetközi gazdasági szabályokat". Ez azonban azt jelenti, hogy ezen szabályok szerint kell tevékenykednie is - tette hozzá a pénzügyér.