Páncélozott harci járművek ellen bevethető, hordozható, infravörös önirányítású, "tüzelj és felejtsd el" rendszerű rakétákat ad az Egyesült Államok - mint szerdán kiderült, ingyen - az ukrán hadseregnek. Porosenkó elnök bejelentése valójában csak megerősítette a fegyveradomány tényét: decemberben az amerikai Szenátus már javasolta Donald Trump elnöknek a lépést.

"Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű - amint ezt többször elmondtuk -, Ukrajna szuverén ország, és joga van megvédenie magát" - így magyarázkodott már december közepén az Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményében a lépés miatt. A tervezett lépést akkor azzal indokolták, hogy így segítenék Ukrajnát területi integritása megvédésében és "az esetleges újabb agresszió elrettentésében".

A fegyverszállítmányról hétfőn Mary Jovanovich Kijevbe akkreditált amerikai nagykövet is beszélt, de elmondta, hogy a szállítandó fegyverek listáját az amerikai kongresszusnak még jóvá kell hagynia - írja az Index, mely szerint még nem tudni, hogy hány Javelin rakétát kap Ukrajna.

Oroszország már a legelső bejelentés idején hivatalosan is jelezte nem tetszését. "Jelenleg bármilyen fegyverzet szállítása, annak hangsúlyozása, hogy a fegyverszállítás bármilyen új csatornái nyílnak meg, mindenekelőtt a kijevi harcias szárnyat bátorítja, a háborús forgatókönyvet mozdítja elő" - jelentette ki akkor Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Moszkva akkor arról beszélt, hogy Washington lépése, arra ösztözni majd Kijevet, hogy erőt alkalmazzon Kelet-Ukrajnában.

Maga a Javelin rakéta rendszer a világ egyik leghatékonyabb páncélozott járművek ellen bevethető fegyvere. Képes a célpontok követésére, azok gyengepontjának megkeresésére. Az ukrán hadsereg számára ez komoly segítség lehet, mivel a kelet-ukrajnai, Moszkva által felfegyverzett oroszbarát szakadárok harci járművek terén jobban elvannak látva.

A fotó forrása: AFP/DOD.