A bajok gyökere e szerint Bush elnök aktivitása, s az, hogy a kormány - Oroszországgal szemben - támogatta Ukrajna és Grúzia NATO-tagságát, illetve rakétaelhárító-rendszerek telepítését szorgalmazta Lengyelországban és Csehországban.

Az orosz elnök óvatos optimizmusra int Barack Obama elnökségével kapcsolatban is, hiszen korántsem biztos, hogy az új elnök személye garancia az orosz-amerikai kapcsolatok javulására. "Bizonyos jelek" azért észlelhetőek, az új elnök ugyanis a rakétaelhárító-rendszer telepítése előtt további vizsgálatokat tart szükségesnek, de Kijev és Tbiliszi tagsága sem feltétele a két ország biztonságának garantálásához.

December elején több nyugat-európai ország is megvétózta a csatlakozási tárgyalások előrehaladását, két héttel később az Egyesült Államok stratégiai partnerségi megállapodást kötött Ukrajnával, január 9-én pedig Grúziával. Az USA ugyanekkor az ukrán gázszállító infrastruktúra modernizálására is ígéretet tett, a tárgyalások Ukrajna és a Gazprom közt pedig éppen december végén akadtak el - támasztja alá véleményét Putyin. (Korábban a Gazprom okolta az USA-t a gázkrízis kapcsán.)

A vita lezárásaként megkötötött, 10 évre szóló szerződésekkel elégedetlen Kijev, így azok újratárgyalására még a nyár kezdete előtt sor kerülhet - a párbaj tehát folytatódhat.