Magyarország és Azerbajdzsán bővíti a kereskedelmi-gazdasági együttműködés területeit - közölte a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az azeri Trend portállal.

A tárca szerint erre várhatóan a kétoldalú gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi bizottság februári bakui ülése után kerülhet sor.

"Pozitívan tekintünk a kétoldalú kereskedelmi-gazdasági együttműködés továbbfejlesztésére. A magyar vállalatok az elmúlt években jelentősen bővítették jelenlétüket az azerbajdzsáni piacon" - emlékeztetett a minisztérium. "Azerbajdzsán 2020-ban Magyarország 78. legnagyobb exportpartnere lett. Magyarország 2021 januárjától októberéig főként italokat, állatállományt és gyógyszereket exportált Azerbajdzsánba" - idézik a külügyi beszámolót.

"Ugyanakkor Magyarország összességében importált távközlési berendezéseket, hangrögzítő és -lejátszó eszközöket, fémipari termékeket, valamint energiatermelő gépeket és berendezéseket" - közölte a minisztérium.

"Emellett Azerbajdzsán bizonyított földgázkészleteinek köszönhetően fontos szerepet játszhat Európa üzemanyag-ellátásának diverzifikálásában" - idézik a magyar fél tájékoztatóját a februári tárgyalások lehetséges témájáról.

"Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavalyi bakui látogatásán azt mondta, hogy 2023-tól Magyarország érdekelt lesz az azerbajdzsáni gáz vásárlásában. Szerinte Azerbajdzsán és Magyarország a mezőgazdaság területén is fejlesztheti együttműködését" - zárta a minisztérium a közleményét az azeri sajtó szerint.