Rendkívül bizonytalan és nehéz időket él át a világgazdaság. Ez alól nem kivétel az ázsiai-csendes-óceáni térség sem. A koronavírus-járvány súlyos, minden területre kiterjedő és példátlan hatást gyakorol a régió gazdaságára - jelentette ki Changyong Rhee, az IMF illetékes igazgatója csütörtökön tartott virtuális sajtótájékoztatóján a regionális előrejelzést ismertetve.

Ugyan az ázsiai-csendes-óceáni térség a világ más részeihez képest sokkal jobb helyzetben van, az 1960-as évek óta először idén stagnálhat a gazdaság, pedig a korábbi nagy válságok idején mindig növekedni tudott. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 4,7 százalékkal, az 1997-98-as ázsiai pénzügyi összeomlás alatt pedig 1,3 százalékkal bővült a régió hazai összterméke (GDP). Jövőre 7,6 százalékkal növekedhet a régió gazdasága, ha a járvány feltartóztatását célzó intézkedések sikeresek lesznek az IMF előrejelzése szerint.

A friss prognózis szerint Kína gazdasága 1,2 százalékkal növekedhet idén, ami 4,8 százalékponttal kevesebb a januárban jósolt 6,0 százaléknál. A világ második legnagyobb gazdasága az év második felében vesz lendületet, és jövőre 9,2 százalékkal bővülhet. Kockázatot jelent, hogy a járványt okozó koronavírus újra felbukkanhat, ami késleltetné a helyzet normalizálódását.

Nagy valószínűséggel mély recesszió vár Ausztráliára és azokra a délkelet-ázsiai országokra, amelyek gazdasága erősen függ a Kínával folytatott kereskedelemtől. A turizmus csökkenése, a kereskedelemben és a feldolgozóiparban kialakult zavarok, valamint az olajárak összeomlása ugyancsak kedvezőtlen hatást gyakorol.

Az IMF előrejelzése szerint Ausztrália és Thaiföld gazdasági teljesítménye 6,7 százalékkal, Malajziáé pedig 1,7 százalékkal csökkenhet idén. Indonéziát és a Fülöp-szigeteket nagy népessége menti meg a recessziótól, a belső fogyasztásnak köszönhetően 1 százalék körül nőhet gazdaságuk. Japánban viszont 5,2 százalékkal, Kambodzsában pedig 1,6 százalékkal csökkenhet a GDP.

Az ázsiai országok döntéshozóinak célzott támogatást kell biztosítaniuk a háztartásoknak és a járvány által leginkább sújtott vállalkozásoknak. Biztosítani kell a bőséges likviditást a piacokon, valamint enyhíteni kell a kis- és középvállalkozások pénzügyi nehézségeit - mutattak rá a valutaalap elemzői.

Rhee ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a számos ázsiai országban nem lenne érdemes követni azt az amerikai példát, hogy a fogyasztók közvetlenül kapjanak készpénzt. Ehelyett arra kell összpontosítaniuk, hogy életben tartsák a kisvállalatokat, megakadályozva ezzel a munkanélküliség megugrását. Emellett a feltörekvő ázsiai gazdaságoknak bilaterális és multilaterális devizacsere megállapodásokat kell kötniük, a nemzetközi pénzintézetektől kell támogatást kérniük és szigorú ellenőrzés alatt kell tartaniuk a tőkemozgásokat.