Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha az Európai Unió a jogállamisági vita miatt továbbra is blokkolja Lengyelország uniós támogatásait, akkor a varsói kormánynak meg kell keresnie a lehetőséget a hiányzó külső forrás pótlására például Ázsiából származó hitelekkel - mondta Piotr Gliński miniszterelnök-helyettes a Notes from Poland tudósítása szerint.

Szerinte a lengyel vezetés nem felelős azért, mert még nem kapták meg az ország rendelkezésére álló 36 milliárd eurós uniós pénzt a pandémia utáni helyreállítást szolgáló alapból. A kormány szerint helyreállították a bíróságok függetlenségét, amit az Európai Bizottság jogállamisági eljárás keretében hiányolt, míg Brüsszelben úgy látják, hogy de facto szó sincs erről.

Zsarolással vádolják az Európai Bizottságot

Gliński szerint az EU becsapta a varsói döntéshozókat, az Európai Bizottság „primitív zsarolást” folytat velük szemben, amelynek célja, hogy megbuktassák a kormányt. Varsó szerint a források blokkolásának tisztán politikai okai vannak. Ezzel a véleményével csatlakozott a kormány számos további tagjának hasonló megjegyzéseihez.

A miniszterelnök-helyettes szerint nem fogják feladni azokat a fejlesztéseket, amelyeket az európai pénzből akartak megvalósítani és szerepelnek a nemzeti helyreállítási tervben. Az európai alapba végül is hitelből kerítettek pénzt, Lengyelország ugyanezt teheti, talán ázsiai forrásokból. Meg fogják fontolni a hitelfelvételt.

Az Európai Bizottság szakértői ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy az EU vélhetően kedvezőbb feltételekkel juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon, mint Lengyelország.

Brüsszel vasárnap jelentette be, hogy Magyarország esetében 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését javasolják a jogállamisági eljárás részeként. A Napi.hu diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy a helyreállítási alap forrásaiból is ezermilliárdokat veszíthet a kormány.