A várakozásokkal ellentétben romlottak a gazdasági kilátások az eurózónában, az inflációs nyomás pedig a vártnál kisebb mértékben nőtt - legalábbis ezt tükrözi az Euópai Bizottság legújabb felmérése.


A vállalatvezetők és fogyasztók gazdasági kilátásait és jelenlegi gazdasági helyzetértékelésüket összesítő hangulatindex az áprilisi 100,6 pontról 98,4 pontra süllyedt májusban, annak ellenére, hogy a szakértők stagnálást vártak - írta a Bloomberg.


A fogyasztói árak 1,6 százalékkal, a vártnál kisebb mértékben nőttek májusban az egy évvel korábbi színvonalról, szemben az elemzők 1,7 százalékos inflációs előrejelzésével.


A híradásokat, s így az eurórégióban uralkodó hangulatot is a görög adósságválság, s annak eurózónára gyakorolt hatásai határozták meg az elmúlt hónapban - hangsúlyozta az ING elemzője az adatot kommentálva. A szentimentet rontja az euró megítélésének romlása mellett a tőzsdepiacok lejtmenete, s a W-alakú európai recesszió előfordulásáról szóló találgatások is.

Az ING szakértője rámutatott: az euró gyengülése pozitív hatással jár az exportőrök teljesítményére, s így például az egyre inkább a külső kereslet növekedésére építő német gazdaság kilátásaira is. Ráadásul a feldolgozóipar teljesítménye is kielégítő - emelte ki a Bloombergnek nyilatkozó elemző, utalva arra, hogy egyedül ebben a szektorban nőtt a bizalmi index májusban.