A lengyel vegyipar nem kér a cseppfolyósított katari földgázból - írta a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna. Az LNG vállalat, amely a swinoujsciei gázkikötő építtetője és üzemeltetője, befejezte a kapacitásának elosztását szolgáló eljárást. Ajánlatuk az lng visszaalakítására vonatkozott, vagyis vállalják a cseppfolyós halmazállapotú anyag gázneműsítését. Három hónap alatt azonban egyetlen ajánlatot kaptak, de végül azzal sem sikerült szerződést kötniük. Végül az állami gáz- és olajmonopóliummal, a PGNiG-vel kötöttek egy megállapodást évi 1,5 milliárd köbméter gáz szállítására.

A Gazoport 2014 közepén kezdi meg működését, addig még többször tesznek ajánlatot a vállalatoknak, de a szakértők kételkednek a sikerben, mivel az lng nemcsak a Gazprom szállította, de a nyílt piacon kapható gáznál is drágább. Emellett nem csak az árral van baj. Mint Jerzy Majchrzak, a lengyel vegyipari kamara elnöke elmondta, a katari gáz nem alkalmas a vegyipari felhasználásra, amihez megfelelőbb az energetikailag rosszabb mutatókkal rendelkező olcsóbb gáz, amilyet az oroszok szállítanak. Ez azért különösen kellemetlen a lengyel kormány számára, mert az egész lng-projektet az orosz gáztól való függés megszüntetése fontos elemének szánták. Az időközben felbukkant új lehetőség, a becslések szerint óriási mennyiségben rendelkezésre álló palagáz kitermelése, ami az orosz gáznál is legalább 20 százalékkal olcsóbbnak ígérkezik, ugyancsak megkérdőjelezi az lng-terminál jövőjét.

A hatalmas beruházás ezek ellenére nagy lendülettel folyik. Kapacitása mintegy évi 5 milliárd köbméter gáz lesz - az egyetlen leszerződött tételnek közel négyszerese, vagyis ennyire kell vevőt találjanak. A gázkikötőbe évente a Balti-tengerre beengedhető legnagyobb tankhajókból tízet várnak. Ez az LNG vállalat számításai szerint a hazai szükséglet harmadát elégítené ki, további harmad a hazai termelés, így a mostani 85 százalék helyett csak a lengyel fogyasztás harmadát kellene Oroszországból importálni. Ez már önmagában azt jelenti, hogy Varsó kedvezőbb pozícióból tárgyalhat az oroszokkal.

A lengyel döntés a gázkikötő építéséről a cseppfolyósított gáz divatjának csúcsán született, és hívei továbbra is hangsúlyozzák előnyeit, így például azt, hogy jelentős tartalékkapacitásával növeli az energiaellátás biztonságát. A palagázt sem csak az üzletüket veszélyeztető tényezőnek tekintik. Mint a szakértők mondják, tanulni kell az amerikaiak tapasztalataiból, ahol a palagáz-kitermelés felfutása miatt kihasználatlanul állnak az lng-terminálok. Ugyanis az USA gázimportőrből exportőrré vált - miközben lng-kikötői csak a bejövő szállítmányok fogadására alkalmasak. Ezért a lengyel terminált képessé kell tenni a gáz exportálására is - mondta a Forbesnak Miko³aj Budzanowski kincstárügyi miniszter.