Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sir Nick Carter tábornok, aki a Royal United Services Institute (RUSI) nevű, 1831-ben alapított független londoni védelmi és biztonsági elemzőközpont konferenciáján szólal fel hétfő este, az előzetesen ismertetett részletek szerint előadásában felhívja a figyelmet az orosz hadsereg által kifejlesztett nagy hatótávolságú támadó rakétafegyverzetre - írta az MTI.

Carter ennek illusztrálására kiemeli, hogy Oroszország az általa végrehajtott szíriai katonai műveletek aktív szakaszában 26 rakétát lőtt ki tengeralattjárókról, 1500 kilométer távolságból.

A brit vezérkari főnök szerint Oroszország emellett "mind agresszívabb" expedíciós haderő felépítésén is dolgozik, és ez az alakulat máris olyan kapacitásokat vonultat fel, amelyekkel a brit hadsereg nehezen tudna szembeszállni a hadszíntéren.

Carter szerint mindez azt mutatja, hogy a fenyegetés nem Nagy-Britanniától "ezer mérföldekre", hanem "Európa küszöbén van".

A vezérkari főnök beszédét hétfői brit médiaértesülések szerint Gavin Williamson védelmi miniszter személyesen hagyta jóvá. Williamson a brit sajtóban már korábban is megjelent értesülések szerint komoly csörtéket vív Philip Hammond pénzügyminiszterrel a védelmi költségvetés további csökkentésének megakadályozására.

Védelmi szakértők gyakran idézett érvelése szerint a brit hadsereg a napóleoni háborúk ideje óta nem volt olyan kis létszámú, mint most.
A szárazföldi hadsereg állománya 2010 óta 102 ezerről 82 ezer főre csökkent, és kivonták a hadrendből a királyi haditengerészet egykori zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót is a helyből felszállni képes Harrier harci repülőgépekkel együtt, amelyek az Ark Royalról voltak bevethetők.

Nagy-Britanniának emiatt évek óta nincs repülőgép-hordozó kapacitása, és bár készül két új repülőgép-hordozó - az egyik már a tengeri próbákat végzi -, ezek csak a 2020-as évek elején állnak hadrendbe.

A címlapkép forrása: Pixabay