Tovább zsugorodott az Egyesült Királyság gazdasága, főleg az építőipar teljesítménye mutatott még nagyobb csökkenést, ami a Bank of England-ot újabb kötvényvásárlásokra sarkallhatja. A GDP ebben a hónapban 0,3 százalékkal esett, a múlt havi 0,2 százalékos csökkenés utána brit statisztikai hivatala adatai alapján. Az építőipar teljesítménye viszont 4,8 százalékkal esett, ami az elmúlt évek legrosszabb adata, és több, mint a korábban jósolt 3 százalék.

A Bank of England is abbahagyta a pénzügyi élénkítést, miközben növekvő fenyegetéssel néznek szembe a britek az eurozónában lévő hitelválság miatt. A Bank of England kilenctagú monetáris bizottságából csak egy tag szerette volna az eszközvásárlási keretet növelni, a többiek a tartásra voksoltak. Charlie Bean, a nemzeti bank helyettes kormányzója szerint azonban ha a helyzet jelentősen romlik, akkor szükség van további élénkítésre.

Az IMF ezen a héten azon a véleményen volt, hogy az Egyesült Királyságnak némi fiskális lazításra lenne szüksége pénzügyi élénkítés mellett, miközben a brit gazdaság a kormány további kiadáscsökkentő lépéseivel néz jelenleg szembe.  "Ha a gazdaság az előrejelzésekhez képest jelentősen csökken, akkor megfontolandó a pénzügyi lazítás" - mondta az IMF ügyvezetője, Christine Lagarde ezen a héten Londonban.

A font alacsonyabb szintre került a dollárral szemben, és 0,3 százalékkal 1,5663-ra esett az árfolyama. A brit recesszióval szemben Németországban az első negyedévben fél százalékos növekedést mértek, amit főleg az export hajtott.

Az első negyedéves csökkenés további nyomás alá helyezi David Cameron miniszterelnököt. Az ellenzéki Munkáspárt azért támadja, mert a megszorításokat recesszióban lévő brit gazdaságban hajtja végre. A statisztikai hivatal szerint a GDP 0,3 százalékkal emelkedett Cameron koalíciós kormányának megválasztásának 2010 második negyedévi időpontja óta.

A brit gazdaság legnagyobb részét kitevő szolgáltatási szektor 0,1 százalékkal nőtt az első negyedévben, a termelés pedig 0,4 százalékkal csökkent. Egy másik jelentés szerint az üzleti beruházások 3,6 százalékkal nőttek az első negyedévben a megelőző 3 hónaphoz képest, és 14,2 százalékkal az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, ami a legmagasabb hét éve.