A kereskedelmi, gazdasági és ipari minisztérium adatai szerint a japán ipari termelés 1,1 százalékkal csökkent októberhez képest, amikor még 2,9 százalékos növekedést regisztráltak. Szakértők szerint az ipari termelés csökkenése azt jelzi, hogy a növekvő globális kockázatok aláássák az exportorientált gazdaságot.

Ugyancsak pénteken ismertetett adat szerint novemberben 2,5 százalékra nőtt a munkanélküliség az októberi 2,4 százalékról.

Novemberben lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése. A minisztérium adatai szerint a bővülés 1,4 százalék volt éves összevetésben az októberi 3,6 százalék után. Szakértők a forgalom növekedésének kisebb, 2,2 százalékos lassulására számítottak.

A harmadik negyedévben a várt 0,5 százaléknál jobban, négy éve a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal mérséklődött a japán hazai össztermék (GDP) az előző negyedévihez képest. A második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt negyedéves bázison a japán GDP.

A július-szeptemberi negyedévben - évesítve - 2,5 százalékkal csökkent a japán GDP, négy éve, a 2014 második negyedévi 7,3 százalékos esés óta a legnagyobb mértékben. Az idei második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a japán GDP.

Mínuszban a kötvényhozamok is

A japán államkötvények hozama 2,5 bázisponttal, mínusz 0,005 százalékra csökkent. Erre 2017 szeptembere óta nem volt példa - jegyzi meg az MTI.

A tízéves kötvényhozam októberben még 0,155 százalékon állt. Ezen időszak alatt a tízéves amerikai államkötvények hozama 3,26 százalékról 2,72 százalékra csökkent.

A Bloomberg hírügynökség idézte a Daiwa Securities egyik elemzőjét, aki szerint a tízéves japán államkötvényhozam mindaddig negatív területen mozog majd, amíg fennmaradnak a jelenlegi kedvezőtlen piaci feltételek.

A tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei225 indexe pénteken, az idei utolsó kereskedési napon, 0,31 százalékkal gyengült. A válogatott részvények tőzsdemutatója idén 12,08 százalékkal süllyedt, míg a részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató ennél is nagyobb mértékben, 17,8 százalékkal esett.