Miközben a földön az emberek a koronavírussal harcolnak, jó tudni, hogy nem minden icipici biológiai lény ellensége az embernek. Nemzetközi Űrállomáson (ISS) olyan baktériumokkal kísérleteznek, amelyek a jövőben főszerepet kaphatnak az aszteroidák bányászatában - derül ki az Inside Science cikkéből. Egyikük a Bacillus subtilis nevet kapta, gyakran előfordul a Föld felszínén és az emberek bélrendszerében, és képes olyan környezetet teremteni, amiben hosszú ideig életképes maradhat. A Sphingomonas desiccabilis arról ismert, hogy képes az egyebek mellett a Marson is nagy mennyiségben található bazaltot porrá törni.

A legérdekesebb azonban a harmadik mikroszkopikus űrhajós, a Cupriavidus metallidurans, amely ellenáll a legmérgezőbb nehézfémes környezetnek is, és képes aranyat kiválasztani ebből a masszából. Nem meglepő, hogy ez az organizmus nukleáris reaktorok hűtőrendszerében érzi jól magát. Az ISS-en folyó kutatásokban nulla gravitáció és centrifugával előállított minimális gravitáció mellett vizsgálják a baktériumok viselkedését.

Űrbányászat

Az aszteroidák bányászatát általában úgy képzelik, hogy befogják a nyersanyagot, felhevítik, amíg meg nem olvad, majd szétválasztják azt, ami hasznos belőle és azt, ami nem. Erre építve a tudósok arról álmodnak, hogy a világűrben nyert fémből helyben építhetnek űrjárműveket, az így szerzett vizet pedig hidrogénre és oxigénre bonthatják, amit aztán üzemanyagként használhatnak. Ezzel jelentős súlymegtakarítást érhetnének el a földről indított űreszközökben.

A súlytalanság körülményei között azonban például a felhevített anyagok elemeinek szétválasztása komoly kihívást jelenthet, mert ezek normál esetben súlyuk alapján válnak szét. Emellett a hevítés sem egyszerű folyamat, mert igen magas hőfokokat kell elérni. A biobányászat, amelyben a baktériumok választják ki a nyersanyagból a fémet, egy csapásra megoldhatja ezeket a gondokat. A dolog nem ismeretlen: földi rézbányászat ötöde például ilyen típusú. Hátránya, hogy lassú. A szakértők szerint a következő 10 évben ennek ellére realitássá válhat a biobányászat.

Indulhat az űrturizmus

Nem csökkentette a tehetős emberek érdeklődését az űrturizmus iránt a koronavírus-járvány - derült ki a Virgin Galactic legfrissebb gyorsjelentéséből. Igaz ugyan, hogy a cég 60 millió dollár nettó veszteséggel zárta az első negyedévet, de a tőzsdei befektetők bíznak benne. Ez az egyetlen űrturizmussal foglalkozó cég, amelynek részvényeit bevezették a tőzsdére, és papírjai a január eleji 12 dollárról február 19-éig, a tőzsdei zuhanás kezdetéig 35 dollár fölé drágultak.

A Virgin SpaceShipTwo rakéta meghajtású járműve egy hordozó repülőgéppel száll fel, majd attól elszakadva 80 kilométeres magasságra, azaz űr határa fölé fogja felvinni utasait, akik megtapasztalhatják az óriási gyorsulást és a súlytalanságot is. A cég szeretné még idén felvinni az első az első űrturistákat. A jegy ára 250 ezer dollár (81 millió forint), és 400-an már letettek ebből egy 1000 dolláros előleget, jelezve szándékuk komolyságát. Ez mutatja, hogy bíznak abban, hogy a cég teljesíti ígéretét. Szakértők szerint a Virgin rakétatechnológiáját felhasználhatják a polgári repülésben a távoli pontok közti extragyors repülőgépeken.