A színész kellékfegyverrel halálosan megsebesítette a 42 éves Halyna Hutchins operatőrt egy új-mexikói filmforgatáson, aki a kórházba szállítás után nemsokkal halt meg. A 48 éves Joel Souza rendező is megsérült, ő azonban nemrég elhagyhatta a kórházat - jelentette a Mirror.

A hatóságok szerint a történtek vizsgálata még zajlik, a forgatási munkálatokat megszakították. Juan Rios, a seriff szóvivője szerint egyebek között azt vizsgálják, milyen lőszerrel volt megtöltve a kellékfegyver.

Vass Gábor, a Kaliber Magazin főszerkesztője a "Balázsék" című reggeli műsorban elmondta, "nem tudom konkrétan mi történt, nem tudom, hogy abban az államban mik a szabályok, de a magyar szabályok szerint a színházi és filmfelvételi célú fegyvert csak olyan lehet, amiből semmilyen körülmények között nem távozhat éles lövedék. Ezeket úgy alakítják át, hogy azt gyakorlatilag nem tudják visszacsinálni" - fogalmazott. Vass szerint ezekkel egyébként nem történhet baleset.

"Én azt tudom elképzelni, hogy a menetes rézbe betekertek egy szűkítést, ez kiszakadt a menetből a vaktöltény hatására és ez mint lövedék hagyta el a csövet".

Vass elmondta, egy filmforgatásra lehetetlen, hogy bekerüljön egy éles lőfegyver, ez gyakorlatilag kizárható, ez több lépcsőn megy át. Azt mondta, találkozott már olyan Amerikából érkező fegyverrel, amely ezek miatt nem felelt meg a magyar szabályoknak. Magyarországon például külön van erre egy vizsgáló hivatal, amely engedélyezi és van az adott forgatásért felelős fegyvermester is, aki oktatást nyújt a színészeknek is.

A helyi sajtó szerint Baldwint sírva fakadva látták a helyi seriff irodája előtt. A színész eddig nem reagált a megkeresésekre. A baleset csütörtökön történt a Rust című westernfilm forgatásán az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. A rendezést Joel Souza vállalta.

A kis költségvetésű filmeknél - az eddigi hírek alapján a forgatási költség a 10 millió dollárt sem éri el - viszonylag ritkák a komolyabb balesetek, ezért a biztosítások is inkább a technikai eszközökre terjednek ki, mint a stábtagokra.