A tőzsde akkor egy jelentősebb korrekción esett túl az összeomlást követő, 5 hónapos rally után. A Dow Jones Intustrial Average 240 pont körül járt, mintegy 20 százalékkal az 1930 áprilisában elért értékek alatt, azonban 20 százalékkal a 29-es összeomlásban beállított mélypont felett. Szeptemberben hatalmas lejtmenet indult, ami újabb mélypontokra vitte le a vezető mutatót.

Az alábbiakban az 1930 szeptember 14-re végződő héten megjelent Wall Street Journal-okból idézünk híreket.

Válságkrónika, 79 évvel ezelőttről


"A jelenlegi piaci konszenzus szerint jelentős emelkedés jöhet az év vége előtt, ezt azonban a csalódást keltő harmadik negyedéves eredmények miatt csökkenés előzheti meg a részvényárfolyamokban."


"A Bradstreet's and Dun heti jelentése az üzleti környezet enyhre javulásáról számolt be, a viszonteladások és a kiskereskedelmi eladások növekedést mutatnak, bár a volumenek még az 1929-es értékek alatt ingadoznak"


"Éves szinten mintegy 3,75 millió darab személygépjárművet gyárthatnak idén az Egyesült Államokban, ami alatta marad a korábban várt 4 millió darabnak. Ez alacsonyabb eredményeket fog jelenteni az autógyártó cégek számára és a beszállító iparnak egyaránt. A kedvező oldala a dolognak, hogy ez magasabb keresletet generálhat majd, amikor a gazdasági körülmények visszatérnek a normális kerékvágásba. Az autópiac nagysága normális időben ugyanis 4,5 millió darab az Egyesült Államokban. Eközben az iparág profitálhat a hatékonyság növekedéséből és a költségek csökkentéséből, ami tovább növelheti a nyereségességet a normális időszak visszatértekor."


"A hitelek iránti szezonális igény változatlanul alacsony volt. A forgalomban lévő készpénz mennyisége 47 millió dollárra csökkent a múlt héten, csak 17 millió dollárral nőtt a "Labor Day" óta. 1929 végén 43 millió dollár volt ez az érték. A kereskedelmi hitelek állománya 4 millió dollárral nőtt, 2,4 milliárd dollárra, ami a június közepi szintnek felel meg. Az alacsony hitelkereslet a Fed politikájával együtt a kamatokat hosszabb ideig is alacsonyan tarthatja..


"A részvénypiac technikai korrekción esett keresztül, a jelek szerint idő kell ahhoz, hogy megeméssze az augusztusi mélypontok óta produkált emelkedést. Jelentős profit-taking zajlott le az erősebb részvényekben, a Woolworth, a US STeel, az American Can, a GM jó példa erre. A bikák mégis támogatásra lelhettek a piac reakciójában a visszaesés során, a forgalom esett, s jelentős vételi érdeklődés jelentkezett minden korrekcióban. "


"Pozitív jel az optimisták számára, hogy növekedett a teherszállítás iránti igény és az acélgyártás volumene is, valamint a New York Stock Exchange-en jelentősen csökkent a hitelre vásárolt részvények aránya, 5,31 százalék a teljes piaci kapitalizációhoz képest. Technikai szemmel nézve a piac letörte az augusztus-júliusi támasszintet 241 pontnál, a forgalom és a lendület láthatóan növekedett, a nyilvános és külföldi részvényvásárlások mértéke nő. A piac a korrekciókban meglehetősen lanyha és néhány prominens spekuláns optimistává vált a kilátásokat illetően."

"Németország elrendelte, hogy a gázolajat 2,5 százalékban alkohollal higitsák, ezzel is támogatván a krumplitermelőket."


"R. Whitney, a New York-i Értéktőzsde elnöke a gazdasági visszaesésért a túltermelést és a mesterségesen rögzitett termékárakat okolja. Szerinte a piaci összeomlás az üzleti szféra visszaesésének köszönhető, s nem az okozta a recessziót. Az adatokban ugyan nem ez tükröződik, de az a megfelelő közgazdasági statisztikák hiánya miatt van így. Kritizálta a javasolt Értéktőzsdei szabályozást, amely szerint a tőzsde hamis képet fest az üzleti szféra állapotáról, s tagadja, hogy a tőzsdei spekuláció tőkét vonna el az üzleti élet más szektoraitól."

QP | Quality Placement