Güterslohból, egy százezres lélekszámú Észak-Rajna-Vesztfáliai városból indulhat el az igazi városi napelemes reform, ha az erkélymodulos napelemes rendszerek nészerűsítése sikerrel zárul.

Egy párt ad pénzt rá

A Bielefeld-Paderborn-Műnster háromszögben található tipikus német kisváros azzal hívta fel magára a figylemet, hogy a helyi szociáldemokraták (SPD) kampányt indítottak a fotovoltaikus erkélymodulok népszerűsítéséért.

A párt saját pénzéből 25 ezer euróval támogatni is fogja az ilyen napelemes rendszerek finanszírozását - tehát igen: egy párt konkrétan fizetni fog azért a lakóknak, hogy balkonpaneles rendszereket telepítsenek. Az első 125 beruházást egyenként 200 euróval támogatják majd - amire pályázni lehet. Az elbírálásra az SPD a városi környezetvédelmi bizottságot kérte fel.

Egyszerű és átláható megoldás

A kampánytól azt várják, hogy azok a güterslohi lakástulajdonosok is kedvet kapjanak a napelemes rendszerek használatáshoz, akik többelemetes társasházban lakva nem tudják kihasználni a tetőik adottságait. A kezdeti, pilot szakasz tapasztalatai alapján a párt úgy látja: a város hosszabb távú finanszírozási koncepciót kell, hogy kidolgozzon ezen napelemek városképbe és energetikai rendszerébe építésére. Az nem kérdés, hogy magántulajdonban lévő lakások számára egy efféle program meglehetősen egyszerű, átlátható módot kínálhat a saját villamosenergia-szükségletek, illetve annak egy részének megtermelésére és biztosítására.

Fókuszban a téma

"Ez egy konkrét intézkedés a fokozottabb éghajlatvédelem érdekében" - mondta Thomas Krümpelmann, a Gütersloh-i SPD környezetvédelmi szóvivője a PV Magazine-nak.  A modell egyébként nem teljesen előzmény nélküli, hiszen Freiburgban tavaly óta támogatást kaphatnak a hasonló módon telepített napelemes termelők-lakástulajdonosok, de vélhetően az SPD sem véletlenül kampányol klíma-, és energetikai témával, mivel a városban szeptemberben helyhatósági és polgármesteri választások lesznek.

Arról, hogyan került be a klímapolitika és a megújuló energia témája igen rövid idő alatt a német regionális, majd az országos politika érdeklődés középpontjába, s hogyan keztek el a pártok egymásra ígérve "bezöldülni", lapunknak adott interjújában Martin Kaiser, a Greenpeace németországi vezetője beszélt. A tavaly tavasszal tartott németországi választásokon a zöld párt történelmi rekordot jelentő, 20 százalék feletti szavazati arányt szerzett, és népszerűsége azóta is tovább nőtt.