Az államfő a parlament alakuló ülését május 13. körül tervezi összehívni, a miniszterelnök-jelöltre pedig május 23. körül tesz javaslatot az új összetételű nemzetgyűlésnek - írja az MTI tudósítója.

Pahor mindössze két nappal a választások után fogadta hivatalában Golobot. "Ez lesz a hatodik kormány és kormányfő, akivel elnöki mandátumom két ciklusa alatt együttműködtem" - hangsúlyozta, és ismételten gratulált Golobnak a győzelméhez.

Golob kiemelte: "tisztában vagyunk azzal a felelősséggel, amit az emberek ránk róttak, és alázattal vállaljuk is". Reményének adott hangot, hogy az új kormány még a nyári szabadságok előtt felkészülhet az őszre, a járványhelyzetre és az energiadrágulásra. Egyben megköszönte Pahor támogatását és tanácsait.

A Szabadság Mozgalom nyitott a civil társadalom és a parlamenten kívüli pártok felé. "De a szakmai kritériumok szerint, nem politikai hovatartozás alapján ítéli majd meg a szakembereket" - mondta Golob.

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján a Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja nyerte meg a vasárnapi parlamenti választásokat és alakíthat kormányt Szlovéniában.

A legfrissebb adatok szerint a balközép Szabadság Mozgalomnak 41 mandátuma lesz az új összetételű, 90 fős nemzetgyűlésben. A Janez Jansa eddigi miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.

A hivatalos koalíciós tárgyalások a jövő héten kezdődnek meg. Golob az SD-vel lép koalícióra, ezt már a választások éjszakáján bejelentette, de tárgyalni akar a Baloldallal is. A három pártnak összesen így 53 képviselője lehet a parlamentben.

Egy-egy mandátum a magyar és az olasz nemzeti kisebbségnek jár. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyet - amelyért hárman versenyeztek - ismét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyerte el - írta az MTI.