Kivételesen bejött a politológusok jóslata: ahogy azt előre látták, egyesítette erejét Spanyolország két elszántan megszorításellenes pártja a Podemos és a több kisebb baloldali erőt, köztük a kommunistákat is magában foglaló Izquierda Unida (IU).

Ezzel jelentősen megugrottak a radikális baloldal esélyei a júniusi parlamenti választások előtt - értékelte a hírt a Financial Times.

A két párt vezetősége ugyan megállapodott az összefogásról, ám annak feltételeit szavazásra bocsátják tagjaik körében. A belső voksolást a következő hetekben bonyolítják le.

Fontos változás

A szövetség a legfontosabb változás azt követően, hogy a tavaly decemberi parlamenti választásokon egyik induló párt sem tudott kellő többséget szerezni, és az ezt követő kormányalakítási tárgyalások is sikertelenek maradtak.

A radikális baloldali szövetség létrejötte miatt a tavaly a második helyen végzett mérsékelt szociáldemokrata párt, a PSOE a harmadikra csúszhat vissza. Ezzel elvesztené az elmúlt évtizedekben őrzött pozícióját a spanyol baloldal élén.

A balközép szavazók reakciójától függően a radikális páros többségbe kerülhet a június 26-ai szavazáson.

Választási rendszer

Pablo Iglesias, a Podemos és Aberto Garzón, az IU vezetője a twitteren jelentette be az összefogást. A két pártvezető azon a madridi téren karolta át egymást, amelyen 2011-ben elkezdődtek a megszorításellenes tömegdemonstrációk. Ezzel bizonyították, hogy nem idegenek tőlük a szimbólumok.

A Podemos decemberben 69 helyet szerzett a 350 fős spanyol parlamentben, míg az IU csak kettőt. Ez azonban részben a spanyol választási rendszer sajátosságainak tudható be. A szabályok ugyanis büntetik azokat a politikai erőket, amelyeknek ugyan jelentős támogatottságuk van, ám szavazóik szétszórtan élnek az országban.

Plusz tizennégy

Az elemzők és a közvélemény-kutatók úgy számolnak, hogy ketten együtt 14-gyel több mandátumot szerezhetnek, mint amennyit külön-külön összesen begyűjthetnének.

A megállapodás a decemberi eredmények függvényében meglehetős nagyvonalúságot tükröz a Podemos részéről, ugyanis úgy döntöttek, hogy párt minden hat képviselője után hetediknek egy IU-s politikus ülhet be a parlamentbe.

A kampányban mindkét párt szimbólumait és "márkajeleit" használni fogják, közös programjuk első számú jellemzője a szociális érzékenység lesz.