Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A varsói kormány és a Baltic pipe gázvezetéket építő dán és lengyel vállalat után az Európai Bizottság is kiállt amellett, hogy a dán hatóságok környezetvédelmi aggályait figyelembe véve meg kell építeni a Norvégiát és Lengyelországot összekötő vezeték 210 kilométer hosszú dániai szakaszát – írta az onet.pl. A dán környezetvédelmi hatóság aggályai nyomán további vizsgálatokat rendeltek el az építkezés környezeti hatásaival kapcsolatban.

A még 2019 júliusában kiadott építési engedélyt a hónap elején függesztették fel, miután felmerült a lehetőség, hogy a Dániában élő egérfélék, denevérek és az északi nyírfák állományában jóvátehetetlen károk keletkeznek. A szakértők úgy látják, hogy az állatok élelemellátása és szaporodása is veszélybe kerülhet. A varsói kormány diplomácia csatornákon keresztül válaszolt a dán döntésre, igyekszik megértetni a koppenhágai kormánnyal, hogy az orosz energiafüggőség felszámolásának kritikus eleme a norvég-lengyel gázfolyosó.

Meglepte a döntés a projekt dán partnervállalatát, a dániai gázrendszer üzemeltetőjét, a Energinetet – derült ki a vállalat elnökhelyettese Marian Kaagh szavaiból. Elmondása szerint igyekeznek betartani az engedélyben foglalt természetvédelmi követelményeket, ám ahol építkeznek, ott elkerülhetetlenül elvész a természeti környezet érintetlensége. A lengyel partnervállalat, a Gaz-System azt kommunikálta, hogy az engedély felfüggesztése nem befolyásolja a Baltic pipe megépítését. Az évi nyolcmilliárd köbméter kapacitású gázvezetéket 2022 októberére akarják befejezni a lengyelek.