Banglades Indiától egy áramátviteli folyosó létesítését kérte a Nepálban termelt villamos energia importjára. Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök, aki csütörtökön fejezte be négynapos hivatalos indiai látogatását, felvetette az ügyet indiai kollégájával, Narendra Modival, és engedélyt kért Újdelhitől arra, hogy az indiai területet használhassa az áramszállításhoz – írja a Kathmandu Post.

"Megállapodás született a szubregionális együttműködés megerősítéséről az energiaágazatban. A bangladesi fél kérte a Nepálból és Bhutánból Indián keresztül történő áramimportot" - olvasható a szerdán kiadott bangladesi-indiai közös közleményben. Az indiai fél állítólag azt válaszolta, hogy az erre vonatkozó irányelvek már léteznek Indiában.

Az indiai energiaügyi minisztérium elkészítette a villamosenergia (határon átnyúló) importjára/exportjára vonatkozó iránymutatást, amely felhasználható a Nepál és Banglades közötti áramkereskedelemre - biztosították állítólag az indiai hatóságok a bangladesi küldöttséget.

A két ország megállapodott abban, hogy két- és többoldalú megállapodásokat kötnek a nemzetközi villamosenergia-összeköttetésről - áll a közleményben.