Látszólag sértetlenül átvészelték a Covid-19 okozta gazdasági válságot az európai bankok, olyannyira, hogy egyes pénzintézetek meg is haladták az előző évi bevételüket 2020-ban és még osztalékot is tudnak fizetni - írja a CNBC.

Emögött a 2008-hoz képest összehasonlíthatatlanul erősebb tőkepozíciókat kell keresni, ami az azóta folyamatosan beépült szigorú szabályozói rendnek az eredménye.

Az adósvédelmi lépések zavarossá teszik a képet

A bankok ráadásul haszonélvezői azoknak a gazdaságtámogató intézkedéseknek, amelyeket az egyes államok, vagy az Európai Központi Bank (EKB) is bevezetett, mindezt úgy, hogy egyelőre nem látszik, hogy felgyülemlettek volna a rossz eszközök a banki mérlegekben.

Ez némileg meg is zavarja az összképet, lévén a bankoknak eddig még nem kellett realizálniuk a veszteségeik jelentős részét, amik csak akkor jelennek meg, amikor feloldják az egyes adósvédő intézkedéseket, mint amilyen például Magyarországon a hitelmoratórium.

Van egy másik kockázat is

A lapnak nyilatkozó banki szakértők szerint a bedőlt hitelek a következő év során kezdenek majd megjelenni a banki kimutatásokban, akkor lehet majd érdemi következtetéseket levonni arról, hogy milyen hatása volt a kontinens bankrendszerére a válságnak.

Ami miatt még aggódhatnak a bankok az az esetleges kamatelmés, ami megemelné a válságkezelés költségét. Ez egyelőre még távlati aggodalom látva az EKB stratégiáját, a bankok pedig abban is reménykedhetnek, hogy rövidtávon újra beindul a lakossági költés, ahogy feloldják a hatóságok a járványügyi korlátozásokat.