A banki különadót 2012-ben vezették be Szlovákiában, és az eredeti tervek szerint idén fizették volna utoljára. Az előző kormány idején két akkori kormánypárt, az SNS és a Smer javaslatára azonban a parlament ősszel a különadó határozatlan időre történő meghosszabbításáról és megduplázásáról döntött - emlékeztetett a pozsonyi Új Szó.

A pénzintézetek évente átlagosan 150 millió eurót fizettek a különadó révén, a befizetett összeget azonban egy zárolt számlán tárolták, és nem lehetett felhasználni a gazdaság megsegítésére. A koronavírus-járvány miatt ezért az új kormány úgy döntött, hogy egy teljesen új sémával rukkoln elő, amely az államnak és a bankoknak is előnyösebb lehet.

"Az egyezség szerint a bankok által a különadón keresztül eddig befizetett összegből egymilliárd eurót kiveszünk a zárolt számláról, és a Szlovák Fejlesztési Alapba utaljuk át. Ebből finanszírozhatjuk a későbbiekben az olyan állami projekteket, mint amilyenek például a kórházak és bérlakások építése" - mondta el Igor Matoviè kormányfő. A bankok cseréb eévente150 millió euróval növelhetik az alaptőkéjüket.

"Ezt követően pedig kamatoztathatják ezt az összeget. A bankok a memorandum aláírásával vállalták, hogy évente félmilliárd eurót fordítanak az államnak nyújtott hitelekre, egymilliárd eurót pedig a céges és lakossági kölcsönökre. Vagyis ahelyett, hogy 150 millió euró lenne valahol egy zárolt számlán, a gazdaságnak évente 1,5 milliárd euró áll majd a rendelkezésére a válság utáni felépülésre" - érvelt Matovic.