Az ukrán jegybank mérlegeli a lehetőségeket a betétesek megnyugtatására, miután az emberek az elmúlt egy hétben kivették számláikról bankbetéteik hét százalékát. Ha ez így megy tovább, az fizetésképtelenné teheti a pénzintézeteket - derül ki a Bloomberg cikkéből. A rendőrség és a tüntetők összecsapásának legvéresebb napjaiban, február 18-20-án 30 milliárd hrivnyát (3,1 milliárd dollár) vontak ki a bankokból - jelentette ki Sztepan Kubiv a jegybank elnöke első nyilatkozatában.

Kubivot hétfőn nevezte ki a parlament, miután elődjét, Ihor Szorkint eltávolították posztjáról. Az új vezető korábban a lvovi VAT Kredobank elnöke volt. Az európai unió külügyminiszterei és az ukrán hatalom, illetve az ellenzék között létrejött múlt pénteki egyezség után Ukrajna nyugati részén alábbhagyott a betétkivonás. Az ország keleti felében azonban továbbra is viszik a pénzüket az emberek, mert attól tartanak, hogy elmélyülnek a feszültségek Moszkva és az új kijevi vezetés között

Behívják az IMF-et

Kubiv 430 milliárd dollárra becsüli a betétek teljes állományát. A jegybank öt kereskedelmi banknak akar stabilizáló hitelt nyújtani - jelentette ki a részletek elárulása nélkül. A jegybank devizatartalékai 15 milliárd dollárra csökkentek mostanra a január végi 17,8 milliárdról, mivel valutaeladásokkal próbálta védeni a hrivnya értékét - sikertelenül. Az ukrán nemzeti valuta idén eddig 16 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben.

A jegybank az elmúlt hetekben a tőkemozgások korlátozásával is igyekezett védeni a hrivnya árfolyamát. Kubiv jelezte, hogy az új vezetőség tárgyalásokat akar kezdeni Ukrajna potenciális hitelezővel. Egyikükkel, az IMF-fel már egy asztalhoz is ültek abban a reményben, hogy egy megállapodás javíthatja a befektetési klímát, ami Ukrajnába vonzaná a tőkét. Christine Lagarde, a Valutaalap ügyvezető igazgatója tegnap arról beszélt, hogy hamarosan technikai segítséget nyújthatnak az országnak.

Kormányalakítás az utcán

Az ukrán gazdaságnak mentőcsomagra van szüksége, ami arra szorítja a forradalmi politikai erőket, hogy megpróbáljanak felállítani egy hiteles nemzeti kormány - értékelte a helyzetet Lilit Gevorgyan, a londoni IHS Global Insight tanácsadó cég elemzője. Csak egy kellően erős vezetés reménykedhet abban, hogy kap egy ilyen pakkot. Kubiv abban bízik, hogy a hrivnya megerősödhet az új kormány felállásának hírére.

Ez azonban sajátos folyamatnak ígérkezik. A parlament ma tárgyal a kabinet felállításáról, miközben a tüntetők újabb nagy demonstrációt szerveztek Kijev központjába, a Függetlenség terére (Maidan) ma estére. Az új kormánynak főként technokratákból kell állnia - hangsúlyozta Olekszij Haran, a tiltakozókat képviselő Maidan Tanács tagja. A ma esti nagygyűlésen a mozgatom aktivistái véleményt nyilvánítanak a kormány lehetséges tagjairól.

Jelentős változások hiányában Ukrajna államcsődöt jelenthet - állapította meg az S&P hitelminősítő egy hete, amikor CCC-re rontotta az ország adósságaira adott besorolását. Ezt a véleményt visszhangozta tegnap Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes.