A világjárvány miatt tovább nőtt az érintés nélküli fizetések száma: míg Magyarországon megduplázódott a mobilfizetéses tranzakciók száma 2020 és 2021 második negyedéve között, addig Ausztriában csupán 9 százalékos "érintés nélküli" növekedést regisztráltak - jelenti a Der Standard.

Az üzleti lap a Global Payment 2021 legfrissebb jelentéséről ír, amelyben évente elemzik a világ pénzforgalmi szolgáltatóinak fizetési forgalmát és bevételeit is. A trend teljesen a készpénzmentes fizetés irányába mutat. 

A globális boltbezárások és az egyébként is egyre népszerűbb online rendelések megnövekedése megágyazott a kártyás fizetések elterjedésének. Az elemzés szerint 2025-re további 35 százalékkal nőhet a mobiltelefonos és okosórán keresztül történő tranzakciók száma.

A pénzügyi szolgáltatói ágazat számára ezért ez a szegmens egyre fontosabb bevételi forrássá válik: 2030-ra csaknem megduplázódhatnak a kártyás fizetések forgalmából és a hitelkártyákból származó bevételek, elérve ezzel a 2,9 ezer milliárd dolláros álomhatárt is. 

Arról korábban a Napi.hu is beszámolt, minden negyedik magyar fizetett már mobillal, és egyre többen próbálják ki ez a fizetési megoldást. Tavaly például már több mint 800 ezer kártyát csatoltak a digitalizált mobiltárcákhoz, amely 14 százalékos elterjedtséget jelent a felnőtt lakosság körében.