Kétségek merültek fel a Brokbizneszbank, eszközértéke alapján Ukrajna 18. legnagyobb pénzintézete fizetőképességével kapcsolatban, miután sorok alakultak ki központi ügyfélszolgálata előtt Kijevben. Ezt megelőzően hírek kaptak szárnyra arról, hogy az emberek nem tudnak hozzájutni pénzükhöz az ATM-ekből és a bank legnagyobb vállalati ügyfele, a Kyivmiskbud építőipari vállalat átigazolt egy állami tulajdonú pénzintézethez.

A Brokbizneszbank menedzsmentje tagadja, hogy bármilyen fizetési nehézséggel küszködnének. A bankjegykiadó automatákkal azért lehetnek gondok, mert technikai problémát okozott, hogy szakítottak a Visával és mostantól MasterCarddal működnek együtt. A Kyivmiskbud vezérizgatója szintén tagadta, hogy bankváltásuknak köze lenne korábbi partnerük esetleges anyagi gondjaihoz.

Nem tudni

Nem világos, hogy a bank körül kialakult felfordulás, amely a hagyományos médián kívül az internetes közösségi oldalakon terjedő hírekből is fakad, valódi gondokra vezethető-e vissza vagy tudatosan szított pánik. Egy ilyen kampány azonban könnyen öngerjesztő folyamattá válhat. Helyi lapértesülések szerint a Brokbiznyesbank ügyfelei kilencmillió dollárnak megfelelő betétet vontak ki a pénzintézetből a múlt héten.

A helyzet ma olyan Ukrajnában, hogy a 18. legnagyobb bank bedőlése magával ránthatja a bankközi pénzpiacot és kiragadhatja a folyamatok irányítását a jegybank kezéből. Nem csupán a képviselet előtti sorokról van szó, hanem arról, hogy a bank hetek óta nem teljesíti fizetési kötelezettségeit és számos egyéb sebből is vérzik - mondta a bne hírportálnak egy belső ember. A jegybank megpróbálhatja megmenteni a Brokbizneszbankot, ám bármilyen ilyen lépéshez kemény valutára lenne szüksége.

28 éves tulajdonos

Ukrajna 18. legnagyobb bankjának tulajdonosa a 28 éves Szerhij Kurcsenko üzemanyag-kereskedő és a kezében lévő VETEK vállalkozás. Kurcsenko a semmiből robbant be az ukrán elitbe 2012-ben, amivel kapcsolatban sokan gondolják úgy, hogy jó kormány közeli kapcsolatai lehetnek. Ő maga tagadja ezt.

Már a bank felvásárlásakor arról cikkezett a sajtó, hogy az előző tulajdonoshoz kapcsolódó behajthatatlan követelések miatt 200-300 millió dolláros feltőkésítésre szorult. Nem jó jel, hogy a tulajdonos gyakran váltogatja a menedzsmentet. Korábban egy tapasztalt bankár kezébe adta az irányítás, ám az illető négy hónap után távozott, és helyére Kurcsenko bizalmi embere került. Az ifjú vállalkozóval kapcsolatos hírek szerint vállalatbirodalmának többi cége is fizetési nehézségekkel küszködik.