Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője Enrico Letta olasz miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, miután munkareggeli keretében folytattak megbeszélést. Barroso hangoztatta, hogy a brüsszeli bizottság továbbra is szoros figyelemmel kíséri az olasz költségvetés alakulását. Olaszországnak - mondta - csökkentenie kell az adósságát és a kitűzött 3 százalékos költségvetési hiányhatáron belülre kell kerülnie ahhoz, hogy az EU megszüntesse a vele szemben a túzott mértékű deficit miatt folyamatban levő eljárást.

Letta a sajtótájékoztatón ígéretet tett arra, hogy a római kormány néhány héten belül - a brüsszeli bizottság elvárásainak megfelelően még e hónap 29-e előtt - részletes programban fejti ki, milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani a pénzügyi célkitűzések hiteles és fenntartható teljesítését.  A miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya tiszteletben fogja tartani az előző, Mario Monti vezette kabinet által Brüsszelnek tett gazdasági-pénzügyi kötelezettségvállalásokat. Kitért arra is, hogy a júniusi EU-csúcson a tagországok vezetői elsősorban a fiatalok katasztrofálisan magas munkanélküliségi arányának csökkentése érdekében kívánnak majd lépéseket tenni.

Letta, aki vasárnap tette le a kormányfői esküt, hétfőn növekedésösztönző jellegűnek szánt intézkedések sorozatát jelentette be - köztük a "technokratának" tekintett elődje, Mario Monti által bevezetett, ellentmondásosan fogadott ingatlanadó felfüggesztését. A miniszterelnök a minap is azt ígérte Brüsszelnek, hogy teljesíteni fogja az ország által vállalt kötelezettségeket, de ugyanakkor reményének adott hangot, hogy az európai partnerek biztosítanak számára némi mozgásteret, tekintettel az ország súlyos eladósodottságára.

Letta már szerdán Brüsszelbe érkezett, és ott este találkozott Herman Van Rompuyjel, az uniós országok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével. A megbeszélésről Van Rompuy hivatala közleményt adott ki. Eszerint az EU "továbbra is Olaszország mellett áll", amikor az ország a közösen vállalt kötelezettségek teljesítésére, a gazdasági válság leküzdésére, a növekedés és a munkahelyteremtés előmozdítására törekszik. Az uniós vezető az eszközök rugalmas alkalmazását ígérte Brüsszel részéről a közpénzügyek rendbe tételét célzó olasz lépések támogatásához.