"Nem lehet megváltoztatni azokat a kötelezettségvállalásokat, amelyeket Görögország, valamint a 16 többi euróövezeti tagállam tett" - mondta.

Barroso szerint Görögországnak az EU-ban és az euróövezetben kell maradnia, és nem létezik az uniós mentőprogramnál kevésbé fájdalommentes kiút a helyzetből.

A görög lakosságnak - hangsúlyozta az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője - az alternatívákat és a várható következményeket illetően a teljes ténybeli tájékozottság birtokában kell majd döntenie az újabb választásokon az ország jövőjéről. Barroso szerint Athénban olyan kormányra van szükség, amely képes újra bizalmat ébreszteni.

"Azt akarjuk, hogy Görögország a család tagja maradjon. (...) A végső választ azonban arra, hogy az euróövezetben marad-e, magának Görögországnak kell megadnia" - mondta Barroso, és hozzátette: "természetesen teljes mértékben tiszteletben fogjuk tartani a görög nép döntését".

Az előírt takarékossági intézkedésekhez - fejtette ki Barroso - a majdan felálló új görög kormánynak is tartania kell magát, hiszen nem csupán Görögország, hanem egész Európa szavahihetőségéről van szó.

"Őszintén szólva, nem fogja javítani sem a görögországi, sem általában az euróövezeten belüli helyzetet, ha az az üzenet, hogy nem ragaszkodunk a kötelezettségvállalásainkhoz" - fogalmazott az uniós intézmény vezetője. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy további olyan intézkedésekben állapodjanak meg, amelyek ösztönzőleg hatnak a gazdasági növekedésre. A lehetséges intézkedésekről konkrétumokat egyelőre nem akart mondani Barroso.

"Ezekről még tárgyalni kell, mindenesetre lehetséges a növekedési intézkedések kidolgozása és bevezetése. Tudjuk, hogy milyen nehéz a helyzet Görögországban" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.