Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Néppárt kongresszusa kapcsán José Manuel Barroso Marseille-ben kijelentette: a brüsszeli csúcsértekezlet sorsdöntő lesz. "Rendkívül fontos, hogy az egész EU mutassa meg: az euró megmarad".

Néhány órával az uniós csúcs csütörtöki esti brüsszeli "gyülekezője" előtt Marseille-ben találkoznak utolsó egyeztetésre a konzervatív pártokhoz tartozó uniós állam- és kormányfők, így a francia elnök és a német kancellár is felszólal a néppárti kongresszuson. Több kétoldalú megbeszélést is tervbe vettek Marseille-ben, egyebek között egy újabb Merkel-Sarkozy találkozót.

Dupla mentőövet terveznek az euróövezetben a bajba került tagállamok megsegítésére, a hét végi uniós csúcsot előkészítő egyeztetéseken formálódó elképzelés szerint egyszerre működne az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) és az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) - írta szerdán a Financial Times Deutschland.

A német üzleti lap szerint az euróövezeti illetékesek a háttérben arról is tárgyalnak, hogy az övezet tagjai növeljék a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) befizetett összeg nagyságát, így a dupla mentőöv mellett a megerősített IMF is nagyobb támogatást nyújthatna a rászoruló országoknak.

A francia-német terveket Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök mutatta be hétfőn Párizsban. Az euróövezet két vezető államának közös javaslatai között az ESM 2012-es elindítása mellett szerepel például az, hogy vezessenek be automatikus és azonnali szankciókat azon euróövezeti tagországok ellen, amelyek államháztartási hiánya meghaladja a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, és mindenütt - az euróövezetben mindenképpen, és ha lehet, akkor az egész Európai Unióban - vezessék be az alkotmányos adósságplafon intézményét.