Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ma európai uniós kollégáit igyekszik megnyerni a görög pénzügyminiszter, Giorgosz Papaconsztantinou ahhoz, hogy adják áldásukat a katasztrofálisan rossz állapotban lévő görög államháztartás rendbe tételére kidolgozott tervekre - derül ki a Guardian elemzéséből. Az EU illetés miniszterei ma ülnek egy asztalhoz Brüsszelben az Ecofin szokásos ülésén.

Miután a görög kormányok éveken át tékozlóan gazdálkodtak, az ország 2004-ben megrendezte a világtörténelem legdrágább olimpiáját és az államháztartás adósságspirálba szédült, az elmúlt hónapokban Görögország államcsőd közeli helyzetbe került - idéz a brit lap sokat látott elemzőket. A befektetők a dubai minikrízis kirobbanásakor azt mérlegelték, hogy bedőlhet-e az eurózóna egyik tagországa.

A GDP arányos költségvetési deficit 12,5 százalékra megy fel idén, ami több mint négyszerese a maastrichti limitnek, és duplája annak, amit a korábbi konzervatív kormány elismert. George Papandreou, az új miniszterelnök októberi hivatalba lépésekor kénytelen volt kijelenteni, hogy az ország a demokrácia 1974-es helyre állítása óta legnagyobb gazdasági válságát éli át.

Az államadósság 2011-re a GDP 135,4 százalékára megy fel, ami a legmagasabb arány az EU-ban, és a korábbi négy százalék körüli éves gazdasági növekedés helyét idén 1,2 százalékos visszaesés, 2010-ben pedig nulla körüli változás veszi át. a munkanélküliségi ráta háromszoros növekedés után kilenc százalékra ugrott, miközben terjed a szegénység.

Ugyanakkor a Moody's hitelminősítő Görögországért felelős elemzője, Marko Mrsnik közölte, hogy szervezete a szörnyű fiskális helyzet ellenére fenntartja az ország adósságainak A mínuszos értékelését. Az államcsődöt kizártnak tartja, amit alátámaszthat, hogy az Európai Bizottság pénzügyi biztosa kijelentette: Görögország nem dőlhet be, ami azt jelenti, hogy nem engedik megroggyanni az eurózóna egyik tagállamát.

Az új kormány hárommilliárd eurós gazdaságösztönző csomaggal akarja felrázni a gazdaságot: drasztikusan csökkentik a közkiadásokat, elsősorban a védelmi büdzsét, illetve minden öt távozó közszolga helyett csak egyet vesznek fel. A minisztereknek a Mercedesekből villanyautókba kell átülniük, adóreformot tereznek a kiterjedt adóelkerülés visszaszorítására és azt ígérik, hogy jövőre 9,1 százalékra szorítják le a hiányt.

A változásokhoz azonban időre van szükség - hangsúlyozza Papaconsztantinou -, akinek szembe kell néznie azzal, hogy Brüsszelben és a többi tagállamban már senki sem bízik a görög ígéretekben. Ezt az athéni politikai erők is tudják - ritka konszenzus alakult ki köztük arról, hogy trükközéseikkel és be nem tartott fogadalmaikkal rég eljátszották a bizalmat.