A brit Konzervatív Párt tagjainak többsége inkább elfogadná a 300 éves Egyesült Királyság felbomlását és szintén több száz éves pártjának szétszakadását, mint hogy elviselje az ország európai uniós tagságának fennmaradását - idézte egy friss közvélemény-kutatás eredményét a Business Insider. A YouGov intézet felmérése szerint a párttagság - amelynek hamarosan új pártelnök-miniszterelnököt kell választania - tudomásul venné, ha Skócia és Észak-Írország kiválna a brit államközösségből annak érdekében, hogy az EU tagországa maradhasson.

A válaszadók 63 százaléka nyilatkozta azt, hogy hátra hagyná Skóciát, míg 59 százalékuk búcsút intene Észak-Írországnak, ha lenne ez az ára Anglia és Wales távozásának. Hasonlóan nagy részük, 61 százalékuk kész elfogadni jelentős gazdasági károkat, ha ezzel jár az uniós kiválás. A harakirit azzal fokozzák, hogy 54 százalékuk a Konzervatív Párt szétszakadását is elfogadható áldozatnak tartja a szigetország (maradványának) függetlenségéért.

És ezzel nincs vége

A harakirit azzal teszik teljessé, hogy a megkérdezettek 46 százaléka azt mondta: jó lehetőségnek tartaná, ha a torykat a mindhalálig nacionalista Nigel Farage vezetné. Csak 40 százalékuk veti el ezt az ötletet. Farage korábban a brit függetlenségi párt, az UKIP elnöke volt, a 2016-os népszavazásban a brexitpártiak egyik vezéralakjaként vett részt, nemrégiben Brexit Párt néven saját pártot alapított, amely nagy fölénnyel megnyerte a szigetországban a májusi európai parlamenti választást.

A Konzervatív Párt tagjainak 67 százaléka ma már a Brexit Pártot tartja pártja fő versenytársának, nem a Munkáspártot. Az utóbbit csak 34 százalékuk teszi az első helyre a riválisok listáján. Az Európával szembeni elutasítás megerősödött a konzervatív párttagok körében: többségük számára elfogadhatatlan lenne, ha új vezetőjük kirázná a kemény brexit lehetőségét, azaz azt a forgatókönyvet, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül szakítson az EU-val. (Egy parlamenti szavazáson a képviselők többsége durva gazdasági és politikai következményei miatt elutasította ezt az opciót.)