A jegybank ekkor devizaeladásba kezdett, ezzel némileg korrigálta a líra árfolyamát. Az év eleje óta 46 százalékkal gyengült a líra a dollárhoz képest, árfolyamvesztesége csak a múlt hónapban mintegy 30 százalék volt - írja az MTI.

A líra gyengülését az vélekedés váltotta ki, hogy a magas infláció ellenére a jegybank újabb kamatcsökkentést hajt végre csütörtökön, miközben a Standard and Poor's hitelminősítő rontotta Törökország adósbesorolásának kilátását.

Törökországban éves szinten 21,31 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés novemberben az októberi 19,89 százalékról; októberhez képest a fogyasztói árak 3,51 százalékkal nőttek, az előző havi 2,39 százalékos emelkedést követően.

A török gazdaság lendületesen nő, ami azonban gerjeszti az inflációt. Az infláció várhatóan tovább gyorsul a következő hónapokban, a jegybank ugyanis kitart a gazdaságélénkítő, kamatcsökkentő monetáris politikája mellett.

Az utóbbi több mint négy évben, 2017 februárja óta szinte minden hónapban kétszámjegyű volt az éves infláció Törökországban.

A jegybank hivatalos inflációs célja 5 százalék.

Szeptember óta a jegybank már 400 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, ami jelenleg 15 százalékon áll.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ellene van a magas kamatoknak, mondván Törökország számára a növekedés, a foglalkoztatás és a beruházás fontosabb szempont a kamatszintnél és a devizaárfolyamnál.

Az S&P nemzetközi hitelminősítő a török adósbesorolás kilátását stabilról negatívra rontotta ugyanúgy, mint a másik nagy hitelminősítő, a Fitch is még a hónap elején a líra romlása, az infláció növekedése és a jegybank kamatcsökkenései miatt.

Hétfőn hozták nyilvánosságra, hogy októberben lassult a török ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom bővülése éves összevetésben: 8,5 százalék volt az ipari termelés éves növekedése a szeptemberi 9 százalék után, míg a kiskereskedelmi forgalom bővülése 15,2 százalékra mérséklődött a szeptemberi 17,2 százalékról.

A szeptember végével zárult idei harmadik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedévben a bővülés 22 százalék volt, ami részben az alacsony bázis következménye.

A török kormány a korábbi 9 százalékról "rekordnagyságú kétszámjegyű" mértékűre javította fel nemrégiben 2021-es GDP-növekedésre vonatkozó várakozását.

Elemzők 9,5 százalékos idei GDP-növekedést várnak, miután tavaly 1,8 százalékkal bővült a GDP. A török gazdaság azon kivételek közé tartozott, amelyek recesszió nélkül vészelték át a koronavírus-járvány hatásait tavaly.