Az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) a kitermelés csökkentése mellett dönthet december 14-ei bécsi értekezletén - állítja az iraki olajminiszter, aki ez ügyben bírja iráni kollégája támogatását is. Ennél többre azonban nem számíthat, ugyanis elemzők szerint az Öböl menti arab olajtermelő országok nem érdekeltek az export visszafogásában, amíg az olaj hordónkénti ára eléri a 100 dolláros szintet.

Szárítsuk ki a fogyasztókat!

Irán az afrikai OPEC-tagok és Venezuela támogatásával júniusban megakadályozta ugyan annak a szaúdi javaslatnak az elfogadását, amely a világgazdaság serkentése érdekében növelte volna az olajkínálatot, ám ezzel semmit sem ért el, mert az arab országok az OPEC-kvótájukon felüli termeléssel mégis bővítették exportjukat.

A januári szállítású amerikai WTI kőolaj jegyzése 97 dollár/hordó fölé nőtt a ma reggeli kereskedésben, a londoni Brentért több mint 107 dollárt kellett adni. Irak szándékának komolyságát megkérdőjelezi, hogy a miniszter szerint a 100-120 dollár közötti olajár megfelel országának.