A maláj főváros, Kuala Lumpur a legnépszerűbb célpont 2021-ben a nemzetközi munkavállalók körében, amelyet Malaga és Dubaj követ - derül ki a jelentéséből.

A külföldön dolgozó emberekkel készült kutatás az életminőségről, a letelepedés nehézségeiről és a megélhetőség költségeiről kérdezte a résztvevőket. 

A rangsor végén Róma, Milánó és Johannesburg áll, mivel a válaszadók az adott város munkalehetőségeit és az általános életminőséget kifogásolták. Johannesburg azonban a pénzügyek és a lakhatás, valamint a beilleszkedés területén sokkal teljesít, mint a két olasz város.

A szomszédos osztrák főváros, Bécs például a vizsgált 57 város közül a 14. helyen áll, ugyanis a válaszadók szerint amellett, hogy nehéz a beilleszkedés, rendkívül bonyolult új barátságokat kialakítani. Utóbbi kategóriában ugyanis Bécs nem hivatalosan ugyan, de a legbarátságtalanabb város címét is elnyerte 2021-ben.

A közlekedést és az egészségügyet tekintve viszont a világ élvonalába tartozik, csakugyan, mint a környezet "minősége" és a munka-magánélet egyensúlya miatt - írja a Der Standard.

A lap szerint a megkérdezettek fele állítja, hogy a bécsi lakhatás megfizethető, de azzal is sokan egyetértenek, hogy a lakhelykeresés megoldása különösen nehéz lett az utóbbi időben. 

Budapest

Budapest az összesített listán a 35. helyet foglalja el: a válaszadóknak szerint a mindennapokban nem a környezet vagy a közlekedés okozza a legtöbb bosszúságot, hanem a politika vagy az egészségügy. A felmérés rámutat, hogy a budapesti lakosok szerint az egészségügy ront sokat az életminőségen, olyannyira, hogy ebben a tekintetben a vizsgált 57 országból az 51. helyet érte el a magyar főváros.

A válaszadók szerint a munka és a magánélet aránya sem a legoptimálisabb, de a lakhatás és a költségek tekintetében a top városok között van Budapest.