Az idén első három hónapban bajba került amerikai jelzáloghitel adósok - akik hitelszerződését módosították a csőd és a kényszerárverés elkerülése végett - több mint 53 százaléka nem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A második negyedévben módosított hitelszerződéseknél 51 százalékos arányban kerülnek ismét bajba hat hónapon belül az adósok- mutatja az amerikai lakáspiacról szóló, a jövő héten publikálandó tanulmány a CNNMoney tudósítása szerint.
A tanulmány az amerikai elsődleges jelzáloghitel-piac 60 százalékát fedi le, mintegy 35 millió kölcsönt vizsgálva 6 ezer milliárd dollár értékben.

Rekordmennyiségű becsődölt hitel

Jelenleg rekordmennyiségű, 1,35 millió otthon van csődeljárás alá vonva, míg a késedelembe esett hiteltörlesztők aránya soha nem látott magasságba, 6,99 százalékra emelkedett az amerikai jelzáloghitel-intézetek szövetsége szerint. Ezalatt 1,7 millió lakástulajdonost segített ki a hitelnyújtásban érdekeltek szövetsége, szerződésmódosításokkal és törlesztési tervekkel. Az amerikai Pénzforgalmi Számvevő Hivatal most további adatokat kér az érintett kölcsönökkel kapcsolatban. Azt szeretnék megállapítani, mi csúszott félre a rendszerben, és sikerült-e a havi törlesztő részleteket elfogadható szintre csökkenteni, vagy az adósok túl sok egyéb adóssággal rendelkeznek-e.
A szabályozó hatóságok képviselői meglehetősen szkeptikusak a szerződésmódosítások minőségével kapcsolatban. Van aki szerint az első negyedévben nem történt más, mint az, hogy késedelembe esett adósok büntetését és késedelmes részletet egyszerűen hozzácsapták a kölcsönhöz, s ennyivel megnyújtották annak lejáratát.

Kamatplafon, törlesztés maximalizálás lehet a megoldás

Jól mutatja a szerződésmódosítás módjának fontosságát, hogy azok az adósok, aki szerződésében a kamatot is jelentősen csökkentették, csak 15 százalékos arányban csődölnek be újra. A szövetségi betétbiztosítási alap, az FDIC elnöke, Sheila Bair szerint fontos lenne minden módosításnál a kamatcsökkentés, a hitel lejáratának megnyújtása, esetleg a törlesztések átütemezése, de kritikus pont az adós jövedelmének megállapítása. Az általa benyújtott terv szerint a törlesztő részletek nagysága a jövőben nem haladhatná meg az adós havi bruttó jövedelmének 31 százalékát, míg a jelzáloghitelek kamatplafonját 3 százalékban állapítanák meg, s a maximális törlesztési időt 40 évre nyújtanák.

Bair terve mindenhol nagy egyetértésre talált, a Bush-kormányzat azonban eddig nem tett semmit az ügyben, a cselekvési program becsült költségei ugyanis 24,4 milliárd dollárra rúgnának. Bár hasonló elképzelésekkel nem csak az FDIC lépett fel az elmúlt időszakban, de Fannie Mae és a Freddie Mac is, eddig nem sok történt az ügyben. A konresszus pénzügyi szolgáltatások bizottságának vezetője ugyan azt mondta, a ház nem hagyja jóvá a 700 milliárdos bankmentő csomag második 350 milliárd dollárjának az elköltését, ha annak nem lesz része a kölcsönmódosítási terv. Más hatóságok szerint viszont az állami forrásokat hasznosabb, ha munkahelyteremtésre és gazdaságösztönzése költik, hiszen a kényszerárverések a lassuló gazdaság és a növekvő munkanélküliség következményei.