Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Az amerikai törvényhozás felsőházának demokrata és republikánus képviselői a hét végén megállapodtak egy kompromisszumos, 780 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag részleteiben. Így megvan a többség ahhoz, hogy a szenátus holnap áldását adja az intézkedésekre, majd az újabb kongresszusi forduló után az elnök a hét végén jóváhagyja a csomagot. Sürgette a képviselőket a pénteken megjelent rémes munkanélküliségi adat: január utolsó hetében 626 ezer ember kért első ízben segélyt, 35 ezerrel több, mint egy héttel korábban. Utoljára 26 évvel ezelőtt volt ilyen magas ez a szám. A január 24-én véget ért héten minden eddiginél magasabbra, 4,79 millióra emelkedett a segélyezettek teljes száma.

A tőzsde sajátos módon pozitívan reagált a munkanélküliség megugrására. A befektetők úgy látták, hogy annak hatására nő az esélye az Obama-csomag gyors elfogadásának, ezért a vezető New York-i indexek 2,5-3 százalék közötti mértékben emelkedtek.

Közben kiszivárgott néhány elképzelés arról, hogyan használná fel a kormány a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag (TARP) megmaradt felét. A pénz legnagyobb részéből garancialehetőséget ajánlanának a bankoknak rossz hiteleikre, hogy felszabadítsák az ezekre képzett tartalékaikat. Az állam emellett fel is vásárolna a rossz hitelekből - ennyi maradt az úgynevezett rossz bank koncepciójából -, 50-100 milliárd dollárból pedig olyan kockázatos lakáshiteleket vennének meg, amelyek törlesztése - elkerülve a lakás elárverezését - új feltételekkel folytatódhat. A Fed további TARP-forrást kapna azokhoz a hiteleihez, amelyek fedezetéül autó-, diák- és hitelkártyakölcsönöket kér, közvetve érdekeltséget teremtve ezek kibocsátáshoz. Végül folytatnák a bankrészvények vásárlását is, de ezúttal olyan konstrukcióban, amelyben nyomást gyakorolnának a pénzintézetekre, hogy hitelezzenek.