Jerome Fuchs a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a Németországhoz hasonló terrorveszélyben élő államokban gyakran a fővárost érik a támadások, ezért az ország nyugati részéről, a Bonn melletti Sankt Augustinból irányított GSG9-nak szüksége van egy berlini bázisra is, hogy biztosítsák a kellő reakcióképességet.

Az új bázis kiépítésével együtt a létszámot is növelik, nagyjából egyharmadával - idézi a parancsnokot az MTI. Kiemelte, hogy a létszámfejlesztés nagy kihívás, mert nehéz alkalmas embereket találni, és más rendőri egységektől nem akarnak elvonni munkatársakat. Már régóta tervezik a fejlesztést, de az új bázis helyszínéről még nem hoztak végleges döntést.

A német köztisztviselők lapja, a Behörden Spiegel tavaly februárban arról írt, hogy az eredeti tervek szerint a GSG9-nak nemcsak Berlinben, hanem az ország északi és déli részén is kiépítettek volna egy-egy támaszpontot, de végül csak a berlini bázis létrehozását határozták el - idézte fel az RBB.

A fejlesztést a 2016 júliusában történt müncheni ámokfutás után kezdték mérlegelni. A bajor fővárosban egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt, majd öngyilkosságot követett el. A hatóságok szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésének tulajdonítják tettét.

A GSG9 megalakítása is Münchenhez kapcsolódik, a városban 1972-ben rendezett nyári olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet által izraeli sportolók ellen végrehajtott támadás tanulságai alapján hozták létre. Eddig mintegy 1900 bevetést teljesített.
Az alakulat pontos létszáma nem nyilvános adat. Ulrich Wegener, a GSG9 nemrégiben elhunyt alapító parancsnoka egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy nagyjából 400-an dolgoznak a szervezetnél.

A címlapkép forrása: Pixabay