Hszi Csin-ping, az új kínai elnök moszkvai látogatásának első napján, pénteken 35 kétoldalú megállapodást írtak alá, a hosszú lejáratú gázszállítástól a nyúltenyésztési együttműködésig. A felek kifejezésre juttatták szándékukat a kétoldalú kereskedelem megkétszerezésére 2020-ig. A legfontosabbak az energetikai együttműködési megállapodások. Ezek keretében együttműködnek a Tiancsin kínai kikötővárosban egy olajfinomító építésében, s megnövelik az orosz olaj-, gáz- és áramszállításokat.
A kétoldalú kereskedelem tavaly 11,2 százalékos növekedéssel 88,2 milliárd dolláros csúcsot ért el, amit 2015-re 100, 2020-ra 200 millió dollárra akarnak emelni. Peking már most is Moszkva legnagyobb külkereskedelmi partnere - emlékeztetett a The Moscow Times.

A látogatás kétségtelenül legfontosabb eredménye, hogy a két államfő, Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin jelenlétében aláírták a Gazprom és a China National Petroleum Corporation (CNPC) elvi megállapodását arról, hogy az oroszok évi 30 milliárd köbméter földgázt fognak exportálni Kínának - ami különösen fontos Moszkvának az európai gázárak csökkenése és a fogyasztás mérséklődése miatt. A harminc évre szóló megállapodás értelmében a szállítások 2018-ban kezdődnek, és elérhetik az évi 60 milliárd köbmétert is - közölte Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. A gáz az úgynevezett keleti úton, a Szibéria Ereje csővezetéken jut el Kínába, amelynek első szakasza 2017 vége felé készül el. A tervek szerint a szerződést az év végén írják alá. Ezzel pontot tehetnek arra a vitára, amely már évtizede folyik a felek között, ugyanis éveken át folytatott tárgyalásokon sem sikerült megállapodni a gáz árában, most azonban - miután a nagypolitika rájuk dörrent - várhatóan kénytelenek lesznek megegyezni, hiszen a két ország kapcsolata nem múlhat néhány milliárd dolláron.

A CNPC hasonló, az alapelveket tisztázó szerződést írt alá a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégével, a Rosznyefttyel az olajszállítások növeléséről. Mint Igor Szecsin, a cég vezetője (volt miniszterelnök-helyettes) beszámolt róla, a megállapodás értelmében a kínai fejlesztési bank (CDB) 2 milliárd dolláros hitellel segíti a Rosznyefty fejlesztési programját, amely 25 éves szerződést köt a CNPC-vel, s ez idő alatt a jelenleg évi 15 millióról 31 millió tonnára emeli olajszállításait. A The New York Times a szerződés értékét 30 milliárd dollárra becsüli.

Mindkét államfő hangsúlyozta a tárgyalások különösen baráti légkörét, amit megalapozott a kínai elnök nyilatkozata, amelyben közölte, hogy Kína külpolitikai orientációjában prioritása lesz az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztésének. Ezt húzta alá azzal is, hogy mindössze nyolc nappal beiktatása után Moszkvába sietett.