Az európai döntéshozók megtették az első lépéseket az irányba, hogy enyhítsenek a befektetők és a brókercégek életét szigorúan szabályozó Mifid II. előírások enyhítésén, hogy ezzel is segítsék az unió gazdaságának talpra állását a járvány után - írja a Bloomberg. Azt remélik, hogy a szabályok enyhítésével ösztönözni tudják a befektetéseket, a kereskedést és a tőkebevonási tranzakciókat a nyilvános piacokon - nyilatkozták a hírügynökségnek iparági források.

A koronavírus-válságban már így is átmenetileg enyhítettek egy csomó pénzintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó előíráson az Unióban, azonban most úgy tűnik, hogy ezek a változások állandósulnak. A pénzügyi piacok működését szabályozó Mifid II. irányelv 2018-as bevezetése után teljesen átalakította az iparágat, mindenre befolyással volt kezdve a brókeri díjaktól egészen a beszámolási kötelezettségekig. A szakma jelentős teherkén élte meg a bevezetését, s az iparág nagyjai folyamatosan lobbiztak az abban foglalt előírások enyhítéséért.

Amikor nagyon sok cégnek gyorsan meg kell erősítenie a tőkehelyzetét a válság miatt, akkor meg kell szabadulnunk annyi akadálytól, amennyitől csak lehet. Korszerűsíteni a befektetők védelmét szolgáltató előírásokon és összeegyeztethetőbbé tenni őket egy olyan világgal, amely egyre inkább a távolsági kommunikációtól függ, értelmes kezdeményezésnek tűnik. A Mifid II. bevezetése komoly plusz adminisztratív terheket jelentett a pénzügyi közvetítőknek és nehézkesebbé tette a tőkepiacokhoz való hozzáférést - mondta Markus Ferber, az Európai Parlament jogalkotója, aki részt vett az eredeti szabályozás szövegezésében is.

Csak a profikat mentesítenék

Az adatrögzítésre és az információközlésre vonatkozó szabályok enyhítése nagy könnyebbség lehet az olyan óriáscégeknek is, mint a Deutsche Bank, vagy a BlackRock , amelyek az előírásokat eddig is túl komplexnek és költségesnek ítélték. A tervek szerint például a befektetőkkel folytatott kapcsolattartása vonatkozó egységes szabályok és díjazások lehet, hogy ezentúl csak a lakossági ügyfelekre vonatkoznak majd, a professzionális befektetők kérhetik, hogy az esetükben a befektetési szolgáltató cég eltérhessen a sokszor nehézkes és költséges eljárások alól. Lehet, hogy ezentúl a brókercégeknek sem kell annyira részletes információkat közölni arról, hogy mennyi díjat terheltek ügyfeleikre.

Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a Bloomberg megkeresésére az üggyel kapcsolatban. Az EU egyébként már a járvány kitörése előtt fontolóra vette az előírások esetleges enyhítését. Az Európai Bizottság elkezdte a szabályozás komolyabb, széleskörű felülvizsgálatát, s az iparág és az érdekelt csoportok visszajelzését május 18-ig várja az ügyben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!