A pénteki Napi Gazdaság cikke

A félmilliárd embert képviselő testület tagjai Strasbourgban és Brüsszelben felváltva üléseznek, az ezzel járó utazási és szállásköltségek az európai adófizetők zsebét terhelik, a képviselőket szállító járművek okozta környezetszennyezés pedig a kontinens levegőjét szennyezi.

Ezt majdnem két évtizede sokan szóvá teszik, ám egy jelenlegi brit és egy volt holland képviselő tegnap nyilvánosságra került felméréséből kiderült, hogy a köznyelvben utazási cirkusznak nevezett jelenség szenvedő alanyai is torkig vannak kétlakiságukkal.

A két politikus interjúk sorozatát készítette kollégáival, amelyekből kiderült, hogy az EP-képviselők, illetve a parlamenti személyzet 90 százaléka elfogadhatatlannak tartja a két székhely fenntartását. A strasbourgi helyszín megszüntetése véget vetne az ottani szállodák szemérmetlen profitszerzésének – a hotelek legkevesebb 50 százalékkal emelik áraikat azokon a napokon, amikor az Európai Parlament a városban ülésezik.

Emellett megszűnnének az utazgatás olyan egészségügyi velejárói is, amelyekre az elmúlt évek során nem sok figyelmet fordítottak. Számos válaszadó ugyanis érzelmi és fizikai stresszt él át az utazásszervezéssel járó állandó logisztikai és technikai problémák miatt, egyesek ezért Strasbourgot nemes egyszerűséggel Stresszbourgnak hívják.

A jelentésből kiderül, hogy az Európai Bizottság évente 180 millió eurót takaríthatna meg a kétlakiság elhagyásával, megszüntethetne 317 főállású munkakört és 19 ezer tonnával csökkenne a közlekedési eszközök szén-dioxid-kibocsátása. Csak a strasbourgi parlament épületének takarításán négymillió eurót lehetne megspórolni.