A különleges járművet fejlesztő Virgin Galactic azt ígéri az őrültség határát súroló kalandokra fogékony dúsgazdag embereknek, hogy belátható időn belül elviszi őket egy rövid utazásra a világűrbe. Az űrjárművet az erre a célra épített kéttestű repülőgép vitte fel 14 ezer méter fölé, ahol levált hordozó eszközéről, majd begyújtotta rakétáját, amely 16 700 méterre emelte. A SpaceShipTwo ezt követően siklórepülésben ért földet a Los Angelestől északra lévő Mojave-sivatagban kialakított leszállópályán. A repülés első szakasza 45 percig tartott, amit a rakétahajtás 16 másodperce követett. Az űrugró összesen tíz percig repült önállóan.

Richard Branson brit milliárdos, a Virgin-cégcsoport tulajdonosa − aki az Abu Dzabi-i Aabar Investments PJC-vel együtt birtokolja a Virgin Galacticot − ennél simább tesztet el sem tudott volna képzelni. A tervek szerint a következő hónapokban újabb próbák következnek, amelyekben egyre hosszabb ideig, egyre magasabbra repül az űrugró. Várhatóan az év végén éri el a 100 kilométeres magasságot, ahol egy pillanatra kilép a világűrbe.

A SpaceShipTwo az első magánfejlesztésű űrjármű, a SpaceShipOne kereskedelmi használatra átalakított változata. Miután elődje 2004-ben sikeresen kijutott az űrbe, ötszáz jelentkező fizetett előleget egy jövőbeni űrugrásra a Virgin Galacticnak. Branson eredetileg 2007-re tervezte az első turistaűrugrást, de egy súlyos baleset miatt meghosszabbították a tesztidőszakot. Ígérete szerint az első sétaűrrepülésre családját viszi fel.