Csökkent az új hitelek állománya több közép-kelet-európai és euróövezeti országban tavaly, a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint. Az 54 ország központi bankjának tulajdonában lévő nemzetközi szervezet számításai szerint Magyarországon 5,5 milliárd dollárral kevesebb hitelt adtak a pénzintézetek július-szeptember között, mint az azt megelőző negyedévben.

Lengyelországban 12 milliárd dollárral csökkent a hitelezés, Ukrajnában 3 milliárddal, Horvátországban 2,3 milliárddal, Romániában 2,1 milliárddal, Bulgáriában 1,2 milliárddal, Szerbiában 341 millió dollárral kevesebb volt a bankhitel. Az adatok alátámasztják azokat a félelmeket, hogy a nyugat-európai bankok kevesebb tőkét juttatnak kelet-európai érdekeltségeiknek, ezzel fékezve a térség gazdasági növekedését.

Az euróövezeti országok közül Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Írországban esett vissza a hitelezés, míg más országokban nőtt.

Összességében a bankok határokon átnyúló hitelkihelyezése 624 milliárd dollárral emelkedett a harmadik negyedévben, 31,7 ezer milliárd dollárra, miközben a második negyedévben még csökkenést regisztrált a BIS.

QP | Quality Placement