A következő hónapokban az ázsiai kontinens több országában, így Kínában, annak különleges igazgatású területén, Hongkongban, valamint Malajziában, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken is jelentősebb gazdasági ösztönző csomagok bejelentésére lehet számítani - írja jelentésében a japán Nomura Research gazdaságkutató intézet. A térség azon országaiban, ahol laza a monetáris politika, egyre fontosabb szerep jut a fiskális politikának a gazdasági válság következményeinek kezelésében. A Nomura Research szerint ezekben az országokban elsősorban egyszeri gazdaságélénkítő lépésekre lehet számítani, amelyekben a legszegényebbek helyzetének enyhítésére helyeződik a hangsúly.

A szervezet szakemberei Kínában elsősorban beruházásokhoz kapcsolódó gazdaságélénkítő projektek, így infrastrukturális beruházások, szociális lakásépítési programok bevezetésére számítanak.

Hongkongban az inflációt alacsonyan tartó költésre, támogatott lakásépítésre, autópálya- és vasúti fejlesztésre, az alacsony jövedelmű családok támogatására helyeződik majd a hangsúly - véli a Nomura Research. A thaiföldi vezetés már korábban nagy volumenű kormányzati kötvénykibocsátást jelentett be, amelyekből vízkezelési, árvízvédelmi és infrastrukturális beruházásokat finanszíroz majd.

A Fülöp-szigeteken a legszegényebbeken segítenek

A Moody's hitelminősítő hét eleji jelentésében a délkelet-ázsiai térség erősségét hangsúlyozta, mondván Thaiföld, Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek erős belső kereslete segít az exportszektor gyengeségeinek kiegyenlítését. Az intézet ugyanakkor Kína, Hongkong, Dél-Korea és Szingapúr gazdasági növekedését erőtlennek nevezi, amelynek okaként az exportpiacoknak való kitettségüket jelöli meg. A Moody's úgy fogalmaz: a helyzet kezelésére gazdasági ösztönzést is magában foglaló rugalmas gazdaságpolitikára van szükség, amelyet a gazdasági növekedéshez képest alacsony mértékű kormányzati költekezés is lehetővé tesz.

A térség legnagyobb és a világ második legnagyobb gazdasága, Kína egyelőre nem jelentett be a 2009-eshez hasonló nagyszabású központi gazdasági élénkítőcsomagot, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök ugyanakkor a hétvégén úgy fogalmazott, hogy a kínai kormány az év második felében a korábbinál is jobban törekszik majd a hazai gazdaság élénkítésére. Ennek érdekében a központi vezetés felgyorsította a kulcsfontosságú beruházások kivitelezését, három lépcsőben csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, az elmúlt egy hónapban pedig kétszer csökkentette a központi kamatlábat. A vezetés emellett a következő három évben 2,4 ezer milliárd jüant (85 ezer milliárd forint) szán energiagazdaságossági projektekre, s még korábban bejelentette, 26 ezer milliárd jüannel (926 ezer milliárd forint) segíti majd a környezetbarát háztartási készülékek használatára való átállást.

A gazdaság fellendítésére a múlt héten a kínai tartományi kormányok egymás után jelentették be nagyszabású terveiket. Így például a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egy ezer milliárd jüanes (35,4 ezer milliárd forint), 177 fő projektet tartalmazó programot tervez, a közép-kínai Csungking (Chongqing) és az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) 1,5-1,5 ezer milliárdos (53-53 ezer milliárd forint) ösztönzésre készül, az ország egyik legszegényebbje, a dél-kínai Kujcsou (Guizhou) tartomány pedig háromezer milliárd jüant (106 ezer milliárd forint) költene, a többi között ökoturizmusra, nemzeti parkok létesítésére. Kérdés ugyanakkor, hogy az egymást túllicitálni igyekvő, jelenleg is súlyosan eladósodott és fogyatkozó pénzügyi eszközökkel rendelkező tartományi kormányoknak honnan lesz fedezetük a bejelentett élénkítő programok véghezvitelére, melyeket még a központi kormánynak is jóvá kell hagynia.

A Standard & Poor's hitelminősítő a bejelentések után óvatosságra intette Kínát a túlzott élénkítéssel kapcsolatban, mondván, a nem hatékony költés a kormány és a kereskedelmi bankok fizetési mérlegének gyengítésével a jövőbeli növekedést hátráltathatja.