A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég péntek esti hétzáró kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) középárfolyama jelenleg 34 bázispont - egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvényre 34 ezer dollár - környékén jár a londoni kereskedésben az irányadó ötéves lejáratra.

A brit szuverén cds-kontraktusok januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis azóta 89 százalékkal ugrott meg ez az alapvető adóskockázati mérőszám - hangsúlyozzák a Markit londoni elemzői. A szakértők kiemelik, hogy bár a kedvezőtlen makrogazdasági környezet jelentősen felerősítette a kockázatkerülési hajlamot a piacon, a Nagy-Britanniához mérhető kockázatú szuverén adósok ötéves cds-kontraktusai jóval kisebb mértékben emelkedtek az év eleje óta. Franciaország cds-középárfolyama 38 százalékkal, Belgiumé 49 százalékkal haladja meg a január eleji szinteket.

A Markit elemzői hangsúlyozták, hogy a jelenlegi brit cds-árfolyam meghaladja a 2014 őszén tartott skót függetlenségi népszavazás, illetve a tavaly májusi brit parlamenti választások előtt mért szintet. A közvélemény-kutatási adatok a skóciai referendum és a brit választások előtt egyaránt igen szoros eredményt valószínűsítettek, és ez jelentős piaci bizonytalanság forrása volt annak idején, bár végül a skót elszakadást ellenző tábor, illetve a kormányzó brit Konzervatív Párt meggyőző többséget szerzett a két megmérettetésen.

Figyelmeztető jelek

A Markit elemzői szerint a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Pimco legfrissebb esélylatolgatásában 40 százalékra becsülte a Brexit kockázatát. Más nagy londoni elemzők a Brexit lehetőségének makrogazdasági szintű kockázataira is felhívták a figyelmet.  A Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: szerintük az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedés lehet Nagy-Britanniában.

A CEBR elemzői ugyanakkor úgy vélik, ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy legalábbis rövid távon egy ilyen fejlemény komoly zűrzavarral járna. Brexit esetén a CEBR a font meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.