Dermesztőnek minősítette Donald Trump első gazdasági programadó beszédét Jimmy Pethokoukis a konzervatív American Enterprise Institute kutatója a CNBC egyik vitaműsorában. A megválasztott elnök annak a megállapodásnak kapcsán adott hangot nézeteinek, amelyet Indiana állam és a főként légkondicionáló berendezéseket gyártó Carrier vállalat kötött.

A cég nem visz el 1100 munkahelyet az Egyesült Államokból külföldre, amit az alakulófélben lévő Trump-adminisztráció máris saját első nagy sikerének értékel, hiszen a volt ingatlanmágnás megígérte a szavazóknak, hogy véget vet a munkahelyek elvándorlásának. Trump a Carrier-egyezség kapcsán tett néhány korántsem barátságos megjegyzést.

Vége a jó világnak!

A vállalatok mostantól nem hagyhatják el az Egyesült Államokat következmények nélkül. Ez nem fog megtörténni. Nem bizony - erről itt és most biztosíthatom önöket - fejtegette a rá jellemző stílusban. Pethokoukist nem sikerült meggyőznie, szerinte ez a legkárosabb gazdasági hitvallás Walter Mondale demokrata elnökjelölt 1984-es ígérete óta, miszerint visszacsinálja a Reaganomicsot.

Az a gondolat, hogy az amerikai vállalatokat ne azzal akarjuk a hazai piacon tartani, hogy kiváló üzleti feltételeket teremtünk az Egyesült Államokban, hanem azzal, hogy az amerikai kormány ki tudja milyen kritériumok alapján büntetéssel fenyegeti őket, dermesztő - fejtegette.

A másik oldal

Trump győzelmi beszédének azonban más szépséghibája is van. Az egyezmény, amelyről szó van, ugyanis sok más elemet is tartalmaz az USA-ban tartott munkahelyeken túl. A Carrier tulajdonosa, a United Technologies hétmillió dolláros (kétmilliárd forint) pénzügyi ösztönzőcsomagot kap Indiana államtól azért, hogy a Carrier egyik ottani gyárában megtart 1100 munkahelyet. Eközben a Carrier elvisz nagyjából 1300 állást Mexikóba és bezárja egy másik indianai üzemét.

Robert Shapiro, aki Bill Clinton kormányában is szolgált, nem a mennyiségi foglalkoztatásban látja az USA gazdaságának gyengeségét. A munkanélküliségi ráta öt százalék, ami a közgazdaságtan szerint teljes foglalkoztatottságnak tekinthető. A kérdés az, hogy a béreket hogyan lehet tartósan emelkedő pályára terelni. Ehhez elsősorban az oktatást és az infrastruktúra más elemeit kellene fejleszteni.

Kit pénzelnek?

Shapiro emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a Carrier-ügy kapcsán olyan céget támogat az állam, amely nem szorul rá erre. A tulajdonos United Technologies tavaly több mint 7,5 milliárd dollár profitot ért el, hatmilliárd dolláros megrendelése van a védelmi tárcától és 50 millió dollárt fizetett ki menedzsmentjének.

A támogatás, amelyet adókedvezmények formájában kapott, lényegében a United Technologies részvényeseit és az érintett 1000 munkavállalót gazdagítja az Indiana állambeli adófizetők pénzéből. A szakértő szerint talán nem ez az a modell, amelyet követve munkahelyeket kell teremteni az Egyesült Államokban.

Nem dumálhat meg mindenkit

Eric Cantor republikánus politikus, aki 2011 és 2014 között a képviselőház republikánus többségének frakcióvezetője volt, úgy véli, Trump tudja, hogy nem beszélhet minden amerikai vállalattal, nem győzheti meg ezeket egyenként arról, hogy az USA-ban tartsák munkahelyeiket.

Szerinte végül is mindenki abban bízik, hogy az új adminisztráció a gazdasági szabályozás reformjával, az adórendszer átalakításával, az egészségügyi ellátás ráncba szedésével újra olyan gazdasági környezet teremthet, amely kedvező a vállalatoknak. Ez ösztönözheti befektetésre, s ezzel munkahelyteremtésre a cégeket.