Ahhoz, hogy megfontoljuk a felminősítést, a költségvetési helyzet terén komoly javulást kellene tapasztalnunk - nyilatkozta Kenneth Orchard, a Moody's elemzője a Bloobergnek. Hozzátette: belátható időn belül nem változtatnak Románia hitelbesorolásán. A Moody's a befektetésre ajánlott kategória "alsó polcát" jelentő Baa3 osztályzatot tart érvényben, stabil kilátás mellett.

Az, hogy a kilátás az aggodalmak ellenére is stabil, akár pozitív jelzésként is felfogható, hiszen a Moody's az egyetlen olyan hitelminősítő, amely egyáltalán a befektetési kategóriába sorolja a román adósságot.

A Fitch Ratings hitelminősítő kedden jelentette be, hogy negatívról stabilra javította a hosszú távú román deviza- és lejadósságokra adott BB plusz, illetve BBB mínusz besorolásának kilátását. Az indoklás szerint javultak az ország külső finanszírozási és gazdasági feltételei, a vártnál gyorsabban csökkent 2009-ben a folyó fizetési mérleg hiánya, elhárult az elnökválasztásokat megelőző politikai kockázat, elfogadták a 2010-es költségvetést, illetve várhatóan normalizálódik a kormány és az IMF közti viszony, amely korábban azért romlott meg, mert az előző vezetés nem akarta teljesíteni a feszes költségvetést akaró hitelezők elvárásait.

A Standard & Poor's a múlt hónap közepén jelezte, hogy a költségvetés elfogadása, illetve az IMF-hitelek újbóli folyósítása okán javíthat a román osztályzat jelenleg negatív, azaz leminősítést valószínűsítő kilátásán. Az S&P's BB+ besorolást tart érvényben, amely a bóvlikategória legjobbjának számít.

Az Emil Boc vezette, kisebbségben lévő kormány január 14-én fogadta el az idei költségvetést, amely a tavalyi 7,3 százalékról 5,9 százalékra mérsékelné a GDP-arányos hiányt. A megszorítások részeként befagyasztják a közszféra béreit, százezer főt elbocsátanak az 1,3 milliós állományból és visszafogják a beruházásokat is.

Orchard mindemellett úgy véli, a román kormánynak nem fog sikerülni véghezvinnie az összes konszolidációs lépést, hogy 2012-re a 3 százalékra szorítsa vissza a hiányt. A szakember úgy véli, a tavalyi, mintegy 7 százalékos visszaesést követően az idén már 2,3 százalékkal bővülhet Románia GDP-je, szemben az 1,3 százalékos IMF-prognózissal. A Moody's elemzője várakozását arra alapozza, hogy a fellendülés éveiben kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ország, 2008-ban például 7,1 százalékkal nőtt a GDP.