A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor a költségvetési szigorító intézkedések ütemének lazítása önmagában nem lesz elégséges a széles bázisú, fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez a bankunió megteremtése és a szerkezeti reformok felé tett további lépések nélkül, mivel ezek is szükségesek az eurógazdaságok növekedési és munkahely-teremtési potenciáljának javításához.

A Fitch londoni közgazdászai felidézik csütörtöki elemzésükben, hogy a hitelminősítő márciusban meredeken, 0,4 százalékponttal rontotta az euróövezet idei gazdasági teljesítményére adott előrejelzését, és jelenleg 0,5 százalékos átlagos GDP-csökkenést vár a valutaunióban 2013 egészére. A cég ezzel együtt már akkor megjósolta, hogy Franciaország, Spanyolország és Hollandia nem tudja tartani idei deficitcsökkentési célját, és most mindhárom ország haladékot is kapott - hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői.

A ház megítélése szerint mindez nem az államháztartási konszolidáció melletti uniós elkötelezettség visszafordítását jelenti, hanem hangsúlyáttolódást jelez a "hajszolt ütemű" takarékossági intézkedésekről a szerkezeti reformok felé. Mindez mutatja egyben, hogy növekszik a döntéshozókra nehezedő nyomás a munkanélküliség növekedésének megállítása és a gazdasági növekedés elősegítése végett.

Ez a hangsúlyeltolódás jelzi annak felismerését is, hogy a kiigazításhoz idő kell, és reális célokat kell kijelölni. Ez utóbbi mindenesetre jobb, mint olyan szigorúbb költségvetési célok meghatározása, amelyek aztán rendre nem teljesülnek - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

A hitelminősítő szakértői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy ha a deficitcsökkentési célok határidőit ismétlődően kiterjesztgetik, az aláásná az új euróövezeti költségvetési keretekbe vetett bizalmat.

Más nagy londoni házak igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben az euróövezeti kilátásokkal kapcsolatban. A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - minap Londonban ismertetett globális makroelőrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az euróövezet a korábban vártnál is mélyebb és hosszabb recessziót él át. A Moody's az euróövezet déli perifériájának összes gazdaságában mély recessziót vár idén, és 2014-re sem jósol számottevő növekedést ebben a térségben. A cég közgazdászai sávos rendszerű előrejelzésük alapján Spanyolországban 1,0-2,0 százalékos, Portugáliában és Olaszországban egyaránt 1,5-2,5 százalékos, Görögországban 5,0-6,0 százalékos GDP-zuhanást jósoltak 2013-ra. A Moody's elemzőinek várakozása szerint több euróövezeti gazdaság GDP-értéke hosszú évekig a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsszintek alatt marad. A ház szakértőinek megfogalmazása szerint ez lesz majd Európa "elvesztett évtizede".

Ugyanezt állapította meg nemrég egy másik nagy londoni gazdasági elemzőház is. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az euróövezet kilátásairól összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a globális pénzügyi válság öt évvel ezelőtti elhatalmasodása óta eltelt húsz negyedévből tízben visszaesett az euróövezet gazdasági kibocsátása, és a cég szerint valószínűleg 2017-ig is eltarthat, mire a valutauniós gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre. A CEBR elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az euróövezet növekedési szempontból "egy elvesztett évtized közepén jár".

EU: közös siker a deficiteljárás megszűnése

Nagy siker, de közös siker, hogy az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett a magyarországi túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője csütörtökön. A képviseletvezető egy budapesti sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy nincs értelme olyan beállításban vizsgálni a szerdai bejelentést, hogy Brüsszelnek vagy a magyar kormánynak volt-e sikere.

Szűcs Tamács az Európai Bizottság által megfogalmazott országspecifikus javaslatokkal kapcsolatosan elmondta: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy közös tevékenységről van szó, és az ajánlások betartása elsősorban az adott tagállamnak, másodsorban pedig az EU egészének használ. A cél kimozdítani minden országot, az EU egészét a válságból - tette hozzá. Tapasztaljuk, hogy ha ezeket az ajánlásokat követik, akkor érzékelhető eredmények jelentkeznek, ez talán a balti országokban látható a legjobban - mondta. Az ajánlások ügyében az eddigieknél sokkal intenzívebb egyeztetés volt a tagállamokkal, így három szakértői, államtitkári szintű találkozó is volt Brüsszelben. Szűcs Tamács elmondta: az idei országspecifikus ajánlásoknak az a különleges jelentőségük, hogy a 2014-20-as költségvetési keret előkészítése zajlik jelenleg. Az új szabályok értelmében az ajánlásokhoz kell igazítani a tagállami prioritásokat.