Miután múlt hét kedden Bejrútot letarolta, hogy felrobbant egy műtrágyaraktár és több mint 220 ember meghalt a baleset következményeként heves tiltakozások kezdődtek Libanonban - amelyet a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság - már amúgy is padlóra küldött, hétfőn bejelentették, hogy lemond a libanoni kormány.

A döntésről a libanoni egészségügyi miniszter számolt be, mert a kormány egyetlen más tagja sem vállalta magára a feladatot.

Haszan Diáb libanoni kormányfő egyelőre nem nyilatkozott a kérdésről - írja az Euronews. Később a miniszterelnöki hivatal annyit közölt, hogy a miniszterelnök hétfőn este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban. Többek közt a külügyminiszter távozott posztjáról, miután a nemzetközi pénzintézetekkel tárgyaló delegáció két tagja is felállt, döntését azzal indokolva, hogy képtelenség rávenni a kormányt bármiféle reformra.

A kormány már szombat este jelezte, hogy előrehozott választások kiírását tartják megoldásnak a politikai bizalomvesztésre. Végül ezt most nem várták meg és ügyvivő kormány alakulhat a következő időszakban.

Nem volt hosszú életű a libanoni kormány: januárban alakult meg a Hezbollah siíta szervezet és szövetségesei megállapodásával az új kabinet. Már előtte is hatalmi hiátus volt Libanonban: tavaly október 17-től kezdve január végéig tüntettek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott az előző kormányfő, Szaad Haríri. A tüntetők többször összecsaptak a rohamrendőrökkel. A mélységesen eladósodott ország addig gyakorlatilag cselekvőképes kormány nélkül maradt.

Most ugyanide vezetett  a múlt heti robbanás, amely amellett, hogy lakhatatlanná tette Bejrút egy nagy részét, újra felszínre hozta az indulatokat, miután kiderült, hogy már többször figyelmeztettek a kikötőben tárolt veszélyes anyagokra, de azzal az állam semmit nem foglalkozott. Emiatt hatalmas tüntetések kezdődtek szombaton Bejrútban, ahol a tömeg a felelősök felkutatását és a politikai elit számonkérését követelte. Egyes csoportok a demonstrációk fő vonaláról leválva kormányzati épületeket támadtak meg, köztük a külügyminisztériumot.

Az ország helyzetét nehezíti, hogy a Hezbollah ugyan az országban kormánypárt, azon kívül viszont terrorszervezetként tartják számon. Libanonban jelenleg több százezer szíriai menekült él befogadótáborokban.