Mun Dzse In dél-koreai államfő cáfolta szerdán, hogy az amerikai katonák távoznának országából, miután Dél-Korea békeszerződést ír alá Észak-Koreával, mert szerinte annak nincs köze Phenjanhoz, csupán a dél-koreai-amerikai szövetséghez.

Az elnök a Foreign Affairs című amerikai külpolitikai folyóirat korábban megjelent cikkére reagált, amelyben egyik tanácsadója úgy vélte, hogy a békeszerződés aláírása után nehéz lenne igazolni az amerikai katonák további jelenlétét Dél-Koreában.

QP | Quality Placement

A Yonhap szöuli hírügynökség a dél-koreai kormány egy másik képviselőjét idézve azt írta, hogy az Egyesült Államok katonái közvetítő szerepet töltenek be a környező államok, Kína és Japán között.

Dél-Koreában 28 500 amerikai katona teljesít szolgálatot. Jelenlétük az ideiglenes tűzszünet aláírásával befejeződött, 1950-53-as koreai háború öröksége.

A múlt héten, április 27-én történelmi csúcstalálkozót tartott a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzson határfaluban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök. Tíz éve ez volt az első tárgyalás ilyen magas szinten a két állam között. A két vezető megállapodott arról, hogy véget vetnek az ellenségeskedésnek, valamint azon munkálkodnak, hogy atommentessé tegyék a Koreai-félszigetet.

Képünk forrása: Shutterstock