Miközben 1990 és 2017 között az Európai Unió 15 régi tagállamában átlagosan 12 százalékkal nőtt a népesség, az unió 13 új tagállamában átlag hét százalékkal csökkent - írja a 444.hu az MTI-re hivatkozva.

Kelet-Európában Lettország (27 százalék), Litvánia (23), Bulgária (19), Románia (15), Horvátország (13) valamint Bosznia-Hercegovina (22 százalék) lakossága csökkent a legnagyobb arányban. Magyarország esetében 6 százalékos csökkenést regisztráltak.

A fogyatkozás békeidőben példátlan mértékű volt - írták a pénteken bemutatott European Demographic Data Sheet című tanulmányukban az osztrák szakemberek.

Európa populációjának növekedésében és csökkenésében a migráció vált mozgatóerővé - hangsúlyozta Tomas Sobotka, az ÖAW akadémikusa. Nyugat-Európában főként a természetes népességszaporulat miatt legerőteljesebben Írország népessége nőtt, továbbá Franciaországé több mint 18 százalékkal.

A bevándorlásnak köszönhetően Svájcban 26, Spanyolországban 20, Svédországban több mint 17 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma.  Nyugat-Európában az egyedüli kirívó atipikus ország Németország, ahol 1990 óta csupán 4 százalékkal nőtt a lakosság száma.

Képünk forrása: Shutterstock