A miniszterek tanácsa sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az intézkedések korlátozásokat tartalmaznak az Észak-Koreából kiinduló, szenet, vasat és vasércet érintő tranzakciókra, valamint a réz, a nikkel, az ezüst, a cink behozatalára.

Az intézkedések közé tartozik az új helikopterek és vízi járművek Észak-Koreába történő exportjának tilalma, valamint a már hatályban lévő korlátozások szigorítása például arra vonatkozóan, hogy az észak-koreai diplomáciai képviseletek és diplomaták az unióban hány bankszámlával rendelkezhetnek, illetve Phenjan milyen célokra használhat ingatlanokat az EU-ban.

A jogi szabályozások azt is előírják a tagállamoknak, hogy hozzanak további intézkedéseket annak megakadályozására, hogy az észak-koreai állampolgárok olyan tudományágakkal kapcsolatos speciális oktatásban vagy képzésben részesüljenek, amelyek elősegítenék Phenjan nukleáris vagy ballisztikusrakéta-programjait.

Ezenfelül a tagállamok - az orvosi célú csereprogramok kivételével - kötelesek felfüggeszteni az olyan személyek vagy csoportok részvételével folytatott tudományos és műszaki együttműködést, akiket vagy amelyeket Phenjan hivatalosan támogat, illetve akik vagy amelyek Észak-Koreát képviselik.

Az uniós miniszterek tanácsa közleményében hozzátette, a már hatályban lévő szankciókhoz hasonlóan ezeket a korlátozó intézkedéseket is úgy alakították ki, hogy elkerüljék azt, hogy azok az ország polgári lakosságára nézve humanitárius következményekkel járjanak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 8-án elfogadott határozatával 11 újabb személyt és 10 újabb szervezetet vett fel az azon személyek és szervezetek jegyzékébe, akik, illetve amelyek vagyoni eszközök befagyasztásának, illetve a személyekre vonatkozó utazási korlátozásoknak a hatálya alá tartoznak.