Elérte az orosz kormány tűrésküszöbét, hogy az európai uniós tagállamok kihasználják az Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) tagállamait az orosz élelmiszer-beviteli korlátozások megkerülésére - írta a Rzeczpospolita című lengyel lap. Az orosz pénzügyminisztérium jogszabályt készített elő, amely Fehéroroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból és Örményországból is megtiltja az embargóval sújtott áruk bevitelét.

Főleg olyan termékekről van szó, amelyeket a kedvező vámokat kihasználva juttattak be az EEU területére. Moszkva szerint ennek semmi más célja nem volt, mint hogy elérjék az orosz piacot, miközben az EU korlátozást tart érvényben Oroszországgal szemben, amelyek gazdasági kárt okoznak az országnak.

Két "bűnös"

Az érvényben lévő orosz kereskedelmi embargót eddig nem egyeztették az EEU-s partnerekkel, ám ez változni fog. Moszkva célkeresztjében van Kazahsztán, amely 2015 végén belépett a WTO-ba, s ezt kihasználva 10,4 százalékról átlagosan 6,5 százalékra csökkentette az EEU-n belül forgalomban alkalmazott vámjait. Ez segíti az európai áruk bejuttatását Kazahsztánon keresztül az orosz piacra.

Az orosz hivatalnokok nem egyszer panaszkodtak a belorusz területről érkező tiltott árukra is. Így került be például a lengyel alma az orosz piacra. A fehéroroszok voltak az orosz-EU embargóháború legnagyobb nyertesei. Az ország élelmiszerexportja egy év alatt 53 százalékkal nőtt, a kivitel 22 százalékát az orosz piacra átvitt tiltott áruk adták.